Julia Stepanova ger inte upp OS-drömmen. Arkivbild.
Julia Stepanova ger inte upp OS-drömmen. Arkivbild.

Den ryska 800-meterslöparen Julia Stepanova överklagar Internationella olympiska kommitténs beslut att inte tillåta henne att tävla i OS i Rio de Janeiro. Stepanova, som 2013 blev dopningsavstängd i två år, har bidragit till att avslöja det utbredda och statsunderstödda dopningsfusket inom rysk idrott, och skulle som tack för hjälpen få tävla i Rio-OS, men under neutral flagg.

Men på måndagen kom nya besked från IOK. Samtliga ryska idrottare som varit dopade, även de som avtjänat sina straff, blev utestängda från OS.

– Enligt min åsikt är det ett orättvist beslut. Om Julia aldrig hade varit en visselblåsare hade troligen inget av det här (dopningsavslöjandena) hänt, säger Stepanovas make Vitalij Stepanov, tidigare anställd vid den ryska antidopningsbyrån.

– Det de (IOK) säger är att om du fuskar men vill göra bättring, gör inte det. Fortsätt att fuska. Fortsätt att ljuga. Och om de avslöjar dig, fortsätt att ljuga. Försök inte att ändra dig. Jag tror inte att detta är det meddelande som de som arbetar mot fusk vill sända.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset