Snart är det jul och det finns hundra anledningar att stressa upp sig – juklappsköp, obekväma släktträffar, skinkgriljering... Men det finns en räddande hand mitt i allt julstök – din partners. Enligt en färsk amerikansk studie är det enklaste och billigaste avstressningsknepet det bästa, åtminstone för den kvinnliga, heterosexuella delen av befolkningen. Forskare vid universitetet i Virginia har enligt nyhetsbyrån Reuters kunnat visa att kvinnor i stressade situationer kan andas lugnare bara genom att hålla sin makes hand.

De 16 kvinnor som deltog i studien utsattes för mindre elchocker, som ledde till en förhöjd stressnivå. Men genom att scanna försökspersonernas hjärnor kunde forskarna konstatera att kvinnorna upplevde en oväntat mycket lägre stressnivå när de fick hålla sin makes hand samtidigt som de utsattes för elchocken.

Kravet för att få delta i studien var att man skulle leva i ett mycket bra och tryggt äktenskap.
– Det är känt sedan tidigare att en stabil och hängiven relation får sår att läka snabbare, förbättrar hälsan och förlänger livet. Men de mentala effekterna av en sådan relation har aldrig undersökts vetenskapligt, säger doktor James Coa som lett studien till Reuters.

Studien publiceras i den senaste utgåvan av vetenskapliga tidskriften Psychological Science  och ska följas upp av studier på mindre lyckliga par, på män och på homosexuella par.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset