På lördagen när Steve Krauss och en vän skulle hem från en nattklubb tog de taxin för att inte känna sig otrygga. Men två taxichaufförer vägrade plocka upp dem, på grund av att de bar kvinnokläder.

Klockan var fem när Steve Krauss skulle hem med en vän efter en fantastisk kväll på en nattklubb i centrala Malmö.

Steve och hans vän uppträder båda som drag queens, och hade framfört en show på nattklubben. Eftersom de är drag queens, och alltså är personer som definierar sig som män men klär sig i kvinnokläder, är de vana vid att få glåpord riktade mot sig. De valde därför valde de att ta taxin, trots att det egentligen bara rörde sig om en kortare promenad på runt tio minuter.

– Som hbtq-person får man ord efter sig på stan. Kommer vi gående i drag och ser en grupp män går vi över på andra sidan gatan, säger Steve till Metro.

Utanför klubben stod taxichaufförer i väntan på kunder. Men de första två vägrade köra Steve och hans vän. Den första chauffören vevade ner rutan när Steve och vännen gick fram till taxibilen och den andra gjorde en hotfull rörelse för att sen åka iväg, utan att ens stänga dörren till baksätet.

– Jag hade bara druckit två flaskor öl under kvällen eftersom jag hade uppträtt, så det kan inte ha haft med det att göra, säger Steve. 

Det var först den tredje taxichauffören som lät Steve och hans vän åka med. Chauffören var visserligen trevlig, men Steve är fortfarande upprörd över att han inte fick åka med de två första taxibilarna. Hade han och vännen inte haft turen att befinna sig i centrala Malmö hade de förmodligen fått stå väntande länge.

För Steve och hans vän är det självklart att taxichaufförernas beteende har att göra med att han och vännen är drag queens.

– Det är så patetiskt att man inte vet om man ska skratta eller gråta.  Det har varit så här i tio år och taxibranschen har aldrig brytt sig, säger Steves vän som vill vara anonym till Metro. 

Steve Krauss är vice ordförande för RFSL Malmö, och föreläser ofta för företag om hbtq-frågor. Och för Steve är taxin en plats där diskriminerade grupper, som till exempel hbtq-personer, ska kunna känna sig trygga. Enligt Steve och hans vän är det idealet långt ifrån verkligheten, och inte bara när det kommer till hbtq-personer.

– Vi har även blivit uppmärksammade på att det finns taxichaufförer som påstår att de av religiösa skäl inte tar med hundar i bilarna. Det drabbar de som är synskadade hårt. Det är inte acceptabelt, och det drabbar folk som redan är svaga, säger Steves vän.

Men trots det som hände på lördagen är Steve glad över alla positiva ord han fått från människor, både personer han känner och personer han aldrig pratat med innan.

– Varje drag queen i Sverige har kontaktat mig idag, och än så länge har jag bara fått massa positiva reaktioner. Vi får se i jag får något hatmail, säger Steve.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset