Lasse Åberg har en enkel förklaring till att Stig-Helmer återvänder till vita duken nu. – Jag kände mig lite sugen på att göra film igen, säger han.
Lasse Åberg har en enkel förklaring till att Stig-Helmer återvänder till vita duken nu. – Jag kände mig lite sugen på att göra film igen, säger han.

Senaste gången som nörden Stig-Helmer Olsson syntes på vita duken var för 12 år sedan. Nu är han tillbaka. I ”The Stig-Helmer story” berättas historien om hans barndom.

Genom åren har Lasse Åbergs kultfigur Stig-Helmer Olsson åkt på charterresa, rumlat nedför Alpernas fjäll, seglat, provat på golflivet och besökt ett hälsohem. Men hur blev han som han blev?

Det ska nya filmen ”The Stig-Helmer story” svara på. Där får biopubliken följa med tillbaka till Stig-Helmers barndom och se om det fanns avgörande faktorer som påverkat hans person, eller om han helt enkelt föddes som han är.

– Filmen är inget djuplodande, psykologiskt porträtt utan mer en skildring av samhället då. Stig-Helmer är ju lite cementerad i 50- och 60-talet. Den är inte någon skrattfest utan mer eftertänksam och ibland lite ledsam, det går inte riktigt som Stig-Helmer har tänkt sig, säger skaparen Lasse Åberg.

Han spelar den vuxne Stig-Helmer medan Filip Arsic-Johnsson spelar Stig-Helmer som 12-åring och Tobias Jacobsson spelar honom som 20-åring.

– När vi sminkade ner Tobias och han kutade med ryggen blev han väldigt lik Stig-Helmer. Först instruerade jag honom hur han skulle spela rollen, sedan spelade han den och därefter dubbade jag hans röst. Då blev det som en illusion att han verkligen är Stig-Helmer, säger Lasse Åberg.

Den gänglige tågfantasten med de gammalmodiga kläderna och försiktiga sättet är folkkär i kvadrat – och Lasse Åberg vet varför.

– Alla har en Stig-Helmer i sig, till exempel när man kommer in i en ny situation och inte vet hur man ska göra.

Kommer det att bli fler Stig-Helmerfilmer?

– Jag vet inte. Jag arbetar inte efter någon sovjetstyrd tioårsperiod utan det beror på om jag hittar något bra ämne. Det är inte omöjligt, säger Lasse Åberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset