Stina Bäckström. 
Stina Bäckström. 

Ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm, Malmö eller Göteborg är något som många drömmer om. Stina Bäckström, 26, berättar om hur hon fick en lägenhet i Stockholm på bara tre månader.

År efter år står mängder av människor i bostadsköer i hopp om att få drömbeskedet om ett förstahandskontrakt. Efter att ha stått i bostadskön i åtta år lyckades stockholmaren Stina Bäckström, 26, få en lägenhet i ett populärt område strax utanför Stockholms innerstad efter bara tre månader. 

– Jag hade en sådan tur. Min nuvarande hyresvärd lottar ut en liten del av sitt lägenhetsbestånd till folk som anmäler sig på deras hemsida. Jag skrev upp mig, följde sidan i månader och till slut så hörde de av sig och sa att jag hade blivit utvald. Resten av sina bostäder har de i bostadskön, säger Stina Bäckström, som arbetar som stadsplanerare på Stockholm Stad.

LÄS MER: "Det här gäller för att hyra ut din lägenhet"

För den nyrenoverade lägenheten betalar hon 8000 kronor i hyra för en tvåa på 55 kvadratmeter. Hennes erfarenhet av den vanliga bostadskön är inte positiv.

– Det känns som att bostadskön går mer bakåt än framåt. Nu för tiden kan man i princip inte komma fram i kön. Jag har stått i den i åtta år och det har inte hänt någonting. Det är ett tecken på att det inte fungerar. Jag hade fortfarande inte fått en lägenhet om jag inte hade fått den jag har nu utanför kön. 

Hennes bästa tips till andra är att höra av sig till privata hyresvärdar.

– Jag bodde i Malmö i flera år också och även där fick jag mina förstahandskontrakt genom att direkt höra av mig till en fastighetsägare och berätta om mig själv och min situation. De är också människor och ofta försöker de hjälpa till om de har möjlighet. Man är ju definitivt med i en mycket mindre kökvot på det sättet än i bostadskön. 

LÄS MER: "Rekordmånga i bostadskö i Stockholm"

Hon har inget till övers för folk som hyr ut sina lägenheter i andra hand för stora summor pengar.

– Jag tycker att det är helt fel. Jag har själv hyrt ut min lägenhet i andra hand och jag har tagit exakt samma hyra som jag själv har betalat, inte en krona mer. Jag har ingen förståelse för det där. jag förstår heller inte hur folk har råd med de överpriserna som vissa tar, det måste ju vara folks hela lön ibland som går åt till hyran. 

Stina Bäckström vill att storstadspolitiker ska ta mer ansvar. 

– Man kan bara hoppas på att de förstår problematiken i det här och att de drar tillbaka lagen som gjorde att bostadsrättsinnehavare kan ta ut så mycket extra i andrahandshyror. Det har förändrat priserna extremt mycket. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset