Adam omgiven av hela familjen, från vänster Adams bror Erik, mamma Stina, pappa Henrik, Adam och Adams syster Maya.
Adam omgiven av hela familjen, från vänster Adams bror Erik, mamma Stina, pappa Henrik, Adam och Adams syster Maya.

Tioåriga Adam är född med ett syndrom som gör honom överkänslig mot infektioner. För honom kan en vanlig influensa vara livsfarlig. Nu vädjar Adams mamma: Snälla föräldrar, håll era barn hemma när de är sjuka.

Privat

"Det här är vår älskade Adam. Han fyller 10 år i vår. När han fyller år önskar han sig en teletubbiesfilm. Och att inte vara på sjukhuset", skrev mamma Stina på Facebook.

Privat

Adam har genomgått kring 20 operationer och har på sistone fått försämrad njurfunktion. Om det inte blir bättre så måste han byta njure eller gå på dialys.

Stina Johansson, 35, har tröttnat på föräldrar som skickar sina sjuka barn till skolan. Hennes son Adam, 10, är född med ett ovanligt syndrom som gör honom mycket infektionskänslig.

Det är extra problematiskt nu i influensa- och kräksjuketider.

Förra året när Adam fick influensan så fick han också akut njursvikt och fick ligga inne under lång tid på barnavdelningen.

– Han mådde väldigt dåligt och i början var han okontaktbar. Som förälder blir man så klart skräckslagen och tänker: Nu är det kört.

►LÄS MER: Förskola för infektionsbarn

Adam föddes med Kabukisyndromet, en mycket ovanlig åkomma, och familjen har varit frekventa gäster på sjukhuset. Allra värst var det när han var liten.

– Förutom att han är infektionskänslig så har man även olika missbildningar. För honom är det njurmissbildning och att han är född helt utan ändtarm och måste ha stomi-påse. Han har också en hörselnedsättning, grå starr, utvecklingsstörning och autism.

►LÄS MER: Handikappad treåring utslängd från dagis

Om njurfunktionen försämras mycket mer så måste Adam byta njure eller gå på dialys. Familjen bor i Insjön i Dalarna och Adam går i skola i Leksand.

Stina Johansson tycker att skolan och förskolan är bra på att informera om reglerna. Hon har förståelse för föräldrar som har det knapert ekonomiskt och känner att de inte kan vabba.

– Men de handlar också om ren okunskap. Det var därför jag kände att nu, när säsongen startar, så måste det här ut.

►LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

I måndags gick Stina Johansson ut på Facebook och skrev: "Snälla håll er hemma om ni är sjuka! För er kanske det innebär att ni måste vabba en extra dag. För oss kanske det är skillnaden mellan att ha vår Adam kvar eller inte."

Inlägget har fått nära 18 000 delningar.

– Det är överväldigande så klart och bra att budskapet sprids.

Dela gärna det här inlägget!Det här är min vädjan till er alla.Det här är vår älskade Adam. Han fyller 10 år i vår....

Posted by Stina Johansson on  Monday, January 25, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset