Hon var storfavorit till guldmedaljen. Stina Nilsson gjorde ingen besviken – och tog hem OS-guldet i damernas sprint. ”Det är fantastiskt när det stämmer”, säger hon till Kanal 5.

Kvalet, kvartsfinalen och semin gick som en dans på rosor. I finalen fortsatte Stina Nilsson att imponera – och tog hem guldet i den klassiska sprinten med stor marginal.

24-åringen tog snabbt kommandot och ledde fältet framför norskan Maiken Caspersen Falla och ryskan Julia Belorukova. Det såg länge ut att kunna bli en jämn kamp om guldet mellan Nilsson och Falla, men när det skulle avgöras var det inget snack om saken.

Svenskan åkte förbi mållinjen tre sekunder före sin norska konkurrent.

Guldmedaljen är Nilssons första i OS någonsin – och hennes första internationella mästerskapsguld som senior.

– Det är så sinnessjukt. Jag prickade verkligen in formen till precis rätt dag. I semifinal gick jag bara på halvfart och det är en trygghet att känna det i finalen. Det är fantastiskt när det stämmer, säger Nilsson till Kanal 5.

LÄS MER: Superskräll av OS-debutanten – svenskt OS-silver i skidskytte

Förklaringen till den fenomenala dagen? Detaljträning.

– Jag vet hur mycket träning hur mycket jag har lagt ner på det. Det ligger upp och nedgångar bakom, som folk inte vet om, säger Nilsson.

Under medaljceremonin gick det att ta på Nilsson lycka. När hon fick ta emot guldmedaljen grät hon av glädje

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som skulle gråta, men det här ligger så nära hjärtat och är något som jag jobbat så himla länge med. Då släpper man ut allt.

Hanna Falk tog sig också till damernas sprintfinal men orkade aldrig utmana om medaljerna. Det blev en femteplats för 28-åringen.

– Jag hade gärna slagits om medaljerna, men gör ändå min bästa klassiska tävling den här säsongen. Stina har varit överlägsen idag, bara att gratulera. Stark i flera år, men framför allt nu. Jag är väldigt glad för hennes skull.

I herrarnas final var Oskar Svensson det enda svenska hoppet. Men svensken, som till en början såg ut att ha chans på bronset, tröttnade och åkte också han in som femma.

Teodor Peterson, som på förhand sågs som det största svenska medaljhoppet bland herrarna, slogs ut i semifinalen.

Stina Nilssons guld var Sveriges andra i Pyeongchang efter Charlotte Kallas triumf i skiathlon. På måndagen tog Sebastian Samuelsson silver i skidskyttets jaktstart.

Fakta: Stina Nilssons resultat från tisdagen

Kvalet:

  1. Stina Nilsson 3.08,75
  2. Maiken Caspersen Falla 3.09,13

Kvartsfinal 1:

  1. Stina Nilsson 3.10,90
  2. Krista Pärmäkoski 3.11,97

Semifinal 1:

  1. Stina Nilsson 3.10,52
  2. Maiken Caspersen Falla 3.10,55

Final:

  1. Stina Nilsson 3.03,84
  2. Maiken Caspersen Falla 3.06,87
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset