Helsingborgs kallbadhus uppges ha problem med män som kastar nyfikna blickar på nakenbadande kvinnor. Kommunalråd kräver nu ett stopp på fluktandet.

David Gustafsson

"Jag tycker att man bör ta det på allvar om det är en kultur som håller på att förändras", säger kommunalrådet  Annika Román (MP) till Metro.

Kvinnor som badar nakna på Helsingborgs kallbadhus, Kallis, vittnar om att män på anläggningen ogenerat stirrar på dem. ​Senast i söndags ska personalen ha fått be fyra killar att lämna området efter att de simmat genom damernas badplats, uppger Helsingborgs dagblad.

Annika Román (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, kräver nu ett stopp på tittandet och en fördjupad debatt i ämnet.

– Det är inte så lätt det här med nakenhet, nyfikenhet och jämställdhet. Här har dock de besökande aktivt valt en plats där de vill vara i fred. Inte sexobjekt, säger hon till tidningen.

LÄS MER: 14-årig flicka struntade i bikiniöverdel – fick inte bada

Hon har själv inte besökt badet men säger till Metro att hon läst artiklarna i Helsingborg dagblad. Utspelet är enligt henne ett försök att hjälpa badhuset på traven om det är så att detta är ett stigande problem.

– Jag tycker att man bör ta det på allvar om det är en kultur som håller på att förändras.

Annika Román hoppas nu att Kallis kan förbättra kommunikationen och se till att den ”osynliga gränsen” mellan den manliga och den kvinnliga baddelen accepteras så att fluktandet upphör, då detta är en del av badets uppdrag som skattefinansierad verksamhet.

Redan förra året försökte Helsingborgs kallbadhus åtgärda problemet genom att sätta upp en skylt för att signalera att det inte är okej. Den gav dock motsatt effekt och fick plockas ner redan efter tre dagar, berättar Jonas Linde, idrottsvaktsmästare vid kallbadhuset, för Metro.

LÄS MER: Naken man juckade mot badgäster

I år har de försökt sig på andra lösningar.

– Vi har ju förlängt staketet där folk kunde titta över innan med 3,5 meter, och i vattnet kan man ju inte sätta stopp för att folk simmar förbi, men jag vet att våra chefer försöker hitta en lösning även på det, säger han.

Efter att staketet vid nakenbadet förlängts uppges fluktandet ha minskat, men inte upphört helt. Arbetet fortsätter därför.

– Det som har varit i sommar är mest 13-åringar som har simmat vilse och blivit chockade precis som damerna, och sen har du folk som går ut på stenröset och sätter sig, men de flesta kunderna och vi har diskuterat att vi får hjälpas åt. Det får säga till och vi får säga till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset