När fotbollsspelaren Lasse Nilssons fru gick till mataffären kallades hon ”blatteälskare” när hon tog personalen i försvar. Nu uppmanar han folk att våga säga ifrån. ”Jag tror inte på att tiga ihjäl de här grejerna om vi ska få bukt med främlingsfientligheten.”

När Elfsborgsveteranens fru var och handlade på Netto fällde en annan kund massor av rasistiska kommentarer mot personalen. Droppen var när mannen fällde glåpord mot en anställd som gått iväg för att hämta en vara åt honom. Då tog Lasses fru ton.

– Hon sa att om han inte hade något vettigt att säga så skulle han hålla tyst. Sen gav hon honom en föreläsning om människors lika värde, säger Lasse Nilsson till Metro. 

Mannen blev då väldigt arg och lämnade butiken. Men kom inte längre än till entrén. När frun kom ut stod han kvar och skrek ”blatteälskare” efter henne.

– Som tur var satt barnen kvar i bilen, säger Lasse Nilsson. 

Sent på påskafton ville den 33-årige anfallaren berätta om vad som hänt för sina följare på Twitter och hyllas nu för inlägget. 

”Vilken jävla värld vi lever i! Stor eloge till din fru som 'vågade' stå upp!”, skriver Luleå hockeys stjärna Per Ledin på Twitter.

”Det behövs fler som din fru, inte minst som förebilder till barn”, skriver en annan twittrare.

– Min fru kom hem och var ganska upprörd och tyckte att det var något jag ville dela med mig av. Det känns bra när det finns människor som säger ifrån, säger Lasse om varför han skrev om händelsen.

Han menar att det handlar om att utmana andra att också våga stå upp och säga ifrån när de möter rasism i vardagen. 

– Det var därför jag skrev det på Twitter. Det är viktigt att vi klarar av att göra det. Jag tror inte på att tiga ihjäl de här grejerna om vi ska få bukt med främlingsfientligheten.

På söndagen åker Elfsborg till Stockholm för att möta Djurgården i den allsvenska premiären, men Lasse Nilsson är lårskadad och tvingas vara hemma. 

– Det är jobbigt att inte vara med. Vi får se om jag orkar kolla på matchen.  

►   LÄS MER: Kändispolis ber ”offerkofta-invandrare” hålla tyst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset