Esa-Pekka Salonen ska lära företagsledare dirigera sina företag.
Esa-Pekka Salonen ska lära företagsledare dirigera sina företag.

Världsstjärnan Esa-Pekka Salonen, chefsdirigent för Los Angeles-filharmonikerna i USA, tidigare chefsdirigent för Sveriges Radios symfoniorkester, är en mästare på att leda musiker till storverk. Nu ska han lära svenska chefer och företagsledare om ledarskap i samband med den klassiska musikfesten Östersjöfestivalen, som drar i gång i Stockholm den 20 augusti och smygstartar några dagar innan med konserter till havs på Silja Lines båtar.

REPETITIONER
Chefer och företagsledare från näringslivet får vara med när Esa-Pekka Salonen repeterar inför en konsert med Stockholms nya kammarorkester och diskutera med och lära sig av honom och orkestern.
– Det handlar om hur man får en grupp människor att göra sitt bästa eller till och med mer än så. Enligt min erfarenhet får man bäst resultat om man försöker glömma bort maktstrukturen, att man försöker genomföra idéer på ett inspirerande sätt. Det är resultatet som är det viktiga, säger Esa-Pekka Salonen, en av initiativtagarna till festivalen. Han ser många likheter mellan att leda en orkester och att leda ett företag.
– Det finns många paralleller. Företagsledare vill ofta själva jämföra företagsledning med orkesterledning och tänka på sin organisation i en mänskligare belysning, säger han.
– Man kan aldrig stanna av. Det är en problematik som företagsledare kan förstå, något som de måste handskas med varje dag. Hur håller man utvecklingen vid liv? Det är gemensamma problem som vi har.

"LIKNAR EN ORKESTER"
Ann-Catrine Appelquist, vd för IT-konsultföretaget Ciber i Sverige, är en av deltagarna.
– Jag jobbar som ledare för konsulter som var och en är kompetenta. Det liknar väldigt mycket en orkester i att lyfta fram varje enskild individ och samtidigt få helheten att fungera. Jag tror jag har mycket att lära av det här, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset