Annakarin Sjöberg är hemma i Sverige efter att ha rest världen runt och stajlat stjärnor som Madonna, Bono och David Beckham. 
Annakarin Sjöberg är hemma i Sverige efter att ha rest världen runt och stajlat stjärnor som Madonna, Bono och David Beckham. 

STAJLING. Vad har Madonna, David Beckham, Bono och Göran Persson gemensamt? Jo, de har alla blivit stajlade av svenska Annakarin Sjöberg. Hon är tjejen som under många år rest världen runt och gjort kändisar och modeller vackra. Nu är hon tillbaka i Sverige och klipper hår på en friser­salong i Malmö varje fredag.

Från att stajla världsstjärnor till att klippa Svenssons i Malmö, har du bytt ner dig?
– Jag har verkligen saknat kundkontakten man bygger upp när man jobbar som vanlig frisör. När jag reste som mest hade jag 250 resdagar per år, nu vill jag försöka ta fler jobb i Sverige.

Vilken känd svensk skulle du helst vilja fixa till?
– Våra prinsessor. De är jättevackra men deras skönhet är lite väl damig. De har fastnat i de strama uppsättningarna, jag skulle vilja göra dem mjukare.

Vad är det mest glamourösa jobbet du gjort?
– Det måste vara när jag gjorde en visning för Alexander McQueen.

Varför är det du som stajlar superkändisar i dag, hur kom du dit?
 – Jag har jobbat hårt och utbildat mig till frisör och makeup artist i London. 2000 kammade jag hem alla priser i London som går att få inom branschen, sen började jobben trilla in.

Vad tycker du om dagens skönhetsfixering?
– Extrem fåfänga tycker jag är väldigt oattraktivt. Mode och skönhet ska vara en rolig grej. Jag hade en kund i London som ville att vi skulle skriva ett kontrakt på att jag skulle komma och bleka hennes hår när hon dog. Hår och naglar fortsätter att växa lite efter att någon avlidit och hennes största mardröm var att folk på hennes begravning skulle se en utväxt och förstå att hon inte var naturligt blond.

Tror du att fåfänga är en del av den mänskliga naturen?
– Ja, det är någonting grundläggande med det där att fixa till sig, som finns i alla kulturer. Jag har funderat mycket kring skönhetsideal, var de kommer ifrån och vad det är som gör att vi har de ideal vi har. Jag reste runt bland urbefolkningar i Afrika, Nordamerika och Söderhavet när jag pluggade antropologi för att försöka hitta ett svar på det.

Är några mer fåfänga än andra?
– De manliga massajerna är väldigt fåfänga och där finns det ingen jantelag som sätter stopp för hur fåfäng man får vara heller. Jag var inne med några massajer i en stad där de för första gången såg sig själva i en helkroppsspegel, de stannade och speglade sig i timmar.

Annakarin om ...

Kate Moss
– Hon är en väldigt rolig person att jobba med, lite snurrig. Vi har jobbat ihop massor av gånger. Innan hon har blivit fixad ser hon väldigt alldaglig ut. Men sedan när hon står där sminkad framför kameran så händer det något, det är nästan magiskt.

Madonna
– Hon är jättehäftig. Det är alltid massvis med folk runt­om­kring när man jobbar med henne, hon är väldigt professionell och har inga diva-fasoner alls.

Naomi Campbell
– Hon är ganska besvärlig. En gång väntade jag och ett helt team på henne i två dagar på ett hotellrum i New York. 

Göran Persson
– Jag har inte klippt honom utan det handlade mer om att sminka och jämna ut huden, jag tror inte att han är särskilt fåfäng. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset