Stjärnskocken Martin Bentzen jobbade tidigare på danska Noma, som flera gånger har korats till världens bästa restaurang.
Stjärnskocken Martin Bentzen jobbade tidigare på danska Noma, som flera gånger har korats till världens bästa restaurang.

En av Nordens främsta stjärnkockar har dött av stress på en restaurang i Shanghai. Nu kämpar familjen för att den tidigare Noma-kocken Martin Bentzen ska kunna begravas hemma i Danmark.

Det var i onsdags som den 32-årige stjärnkocken Martin Bentzen dog i sitt hem efter ett långt arbetspass i den kinesiska staden Shanghai.

– Det här är en jättechock för hela familjen och alla som tycker om Martin. Jag är på väg att sönder av sorg, men just nu är det en massa praktiskt att ordna med, så det får komma senare, säger Martin Bentzens lillasyster till Nina Bentzen till danska Ekstrabladet. 

Martin Bentzen har tidigare varit kökschef på den danska gourmetrestaurangen Noma, som flera gånger har utsetts till världens bästa restaurang.

Sedan i somras arbetade han som chefskock på Napa wine bar i centrala Shanghai. Han jobbade mycket och var under ständig hård press – en press som till sist blev för mycket för hans hjärta, skriver Nina Bentzen på Facebook.

”När Martin är chefskock sparar han inte på något. Tyvärr kunde hans vackra hjärta inte följa med. Det slutade att slå i onsdags. Han dog av stress”.

Nu kämpar familjen för att Martin Bentzen ska få sin sista vila hemma i Danmark. Familjen har själva inte råd att betala hemtransporten av kroppen på drygt 125 000 svenska kronor, och vädjar nu om hjälp. Lyckas man inte samla ihop pengarna kommer kroppen att kremeras i Kina, skriver Ekstrabladet. 

På facebooksidan ”Martins sidste rejse” (Martins sista resa) skriver Nina Bentzen att familjen samtidigt måste betala 1000 kronor för varje dag som broderns kista står hos begravningsentreprenören i Kina 

”Därför ber vi nu Martins fantastiska vänner, hans hjälpsamma nätverk och resten av Danmark att hjälpa med ett litet bidrag, så att vi kan få Begrava vår Martin på det sätt som han förtjänar”. 

Martin Bentzen levde ett hektiskt liv och systern minns sin storebror som en oerhört upptagen och enormt kärleksfull man. 

– Vi sågs inte så mycket de sista åren. Hans kärlek var oförutsägbar, men jag visste alltid att han fanns där. Han kunde ringa plötsligt och berätta att han älskade mig, och det tvivlade vi aldrig på att han gjorde, säger Nina Bentzen till Ekstrabladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset