Vedran Bosnic vill fortsätta som förbundskapten för herrlandslaget i basket.
Vedran Bosnic vill fortsätta som förbundskapten för herrlandslaget i basket.

Flera svenska stjärnor tackade nej till basketlandslaget.Efter förlusten mot Bosnien-Hercegovina finns facit i form av en ny blågul EM-kvalmiss.– Självklart saknar vi dem, utan tvekan, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Viktor Gaddefors, Marcus Eriksson. Alla namn som skulle lyfta det svenska landslaget, som efter tre raka förluster är hjälplöst sist i EM-kvalets grupp C. Vedran Bosnic vill ogärna prata om spelarna som saknas, hellre om de som har kämpat för Sverige i kvalet. Men han konstaterar samtidigt:

– Vi saknar alla som inte är här, och de borde vara här och hjälpa oss. Men jag kan inte analysera hur det hade sett ut om de varit här.

– Om de varit här hade vi förmodligen varit starkare, men just nu känner jag bara stor respekt mot spelarna som är här.

TT: Vad kan ni göra i svensk basket för att få spelarna att ställa upp framöver?

– Det är deras beslut om de vill spela här och de har sina olika prioriteringar, i något fall handlar det om skada. Men när jag pratar med dem stänger de aldrig dörren, de säger inte att de inte ska spela utan att de får se, säger Bosnic som menar att Sverige har en del att jobba med framöver.

– Vi måste höja basketen i Sverige i alla delar, producera fler spelare de kommande åren. Det händer inte över en natt, det krävs mycket jobb.

Om Vedran Bosnic själv fortsätter som ledare för landslaget?

– Jag har kontrakt ett år till, säger han.

– Jag är lycklig med det jag gör nu och de jag jobbar med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset