Nya landslagsspelaren Emma Ekenman-Fernis på en Sävehof-träning före förra helgens hjärnskakning. I EM får hon får spela inför hemmapublik i Stockholm.
Nya landslagsspelaren Emma Ekenman-Fernis på en Sävehof-träning före förra helgens hjärnskakning. I EM får hon får spela inför hemmapublik i Stockholm.

När Emma Ekenman-Fernis flyttade till Sävehof i fjol hade hon inte en tanke på att spela i EM på hemmaplan 2016. Men nu är hon med i EM-truppen, och redan en nyckelspelare i Champions League.

Emma Ekenman-Fernis växte upp i Märsta och har spelat i elitserien för flera klubbar. Inför förra säsongen kom hon till Sävehof, i Partille utanför Göteborg, som tagit åtta raka SM-guld.

– Det är jättestor skillnad på Sävehof och de mindre klubbarna. På allt runt omkring, hur organisationen fungerar. Mycket som man inte ser utifrån, säger 20-åringen.

Ekenman-Fernis fick en lätt hjärnskakning i senaste Champions League-matchen, och var inte med i Sävehofs skrällförlust mot Irsta Västerås på torsdagen. Men det finns gott hopp om att hon kan spela mot Larvik på söndag.

När Sävehof överraskande slog det norska topplaget med 25–22 på bortaplan gjorde Emma Ekenman-Fernis elva mål. Nu behöver Sävehof vinna igen, annars minskar chansen till avancemang drastiskt.

Champions-gruppen är superjämn. Alla fyra lagen har fyra poäng efter fyra omgångar, och de tre bästa går vidare.

Vänsterhänt

Emma Ekenman-Fernis är vänsterhänt och kan spela på flera positioner. Förra säsongen var hon mest högernia i klubblaget, för skytte och genombrott. Nu har landslagsspelaren lda Odén gjort comeback där efter barnafödande. Ekenman-Fernis är högersexa ute på kanten i stället.

– Det är där jag tror att jag kan gå längst, säger hon.

Ekenman-Fernis har utvecklats i Sävehof.

– Jag värderar mina lägen bättre, och har framförallt bättre fysik. Styrka, smidighet och kondition.

Talang och målskytt

Sävehofs tränare Henrik Signell, numera även förbundskapten, är så nöjd att han tagit ut henne till EM på hemmaplan i december.

– Hon är trygg, har stor talang och är en notorisk målskytt, tycker Signell.

Inför EM gläds Emma Ekenman-Fernis åt att Sveriges första gruppspel går i Stockholm, och hoppas på extra läktarstöd från Märsta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset