Alviks Klara Lundquist. Arkivbild.
Alviks Klara Lundquist. Arkivbild.

Det är stor risk att Sverige missar basket-EM nästa år.Men framtiden är redan här.Stjärnskottet Klara Lundquist, 17, är med i truppen inför kvalavgörandet mot Finland.

Alvik-guarden Lundquist konstaterar att det har gått "ganska bra" för henne i ligan den här säsongen.

Det är att uttrycka sig ödmjukt i överkant.

Lundquist får mest speltid av alla i det Alvik som har inlett säsongen med sju segrar på nio matcher. Hon ligger trea i seriens poängliga (18,56 per match) och toppar assistligan (5,22). Siffror som säger en hel del om jättelöftets framfart på basketplanen.

– Jag har mycket mer självförtroende än tidigare, det beror mycket på vår coach Jurgita (Kausaite). Hon ger mig mycket förtroende, vill att jag ska leda laget och ta mycket avslut. Men jag är lite chockad att jag är uttagen i landslaget, säger Lundquist.

"Väldig skillnad"

Kausaite fick sparken från landslaget i våras och har i praktiken bytt jobb med Francisco Pinto, den förre Alvik-coachen som nu gör sin första EM-kvalmatch som förbundskapten. Efter några återbud plockade Pinto ut Klara Lundquist i truppen inför onsdagens ödesmatch mot Finland i Luleå.

Lundquist debuterade i ligan redan som 15-åring och blev utsedd till årets rookie direkt. Att det är ett stort steg från ligan till landslaget har hon fått känna av på träningarna under kvaluppladdningen.

– Det är en väldig skillnad i tempo och tuffhet i anfall och försvar, men man kommer in i det mer och mer, säger hon efter de första lärorika dagarna med Blågult.

– Jag har ju haft "Eldebrinkarna" som idoler att se upp till, nu är det jätteutmanande och kul att få spela med dem. De ger tips och så, det är jättebra.

Storseger krävs

Sverige måste vinna mot Finland och sannolikt göra det stort – men frågan är om det räcker. Det krävs samtidigt lite flyt med resultaten i de andra kvalgrupperna för att Sverige ska bli en av de sex grupptvåor som tar sig till sommarens EM i Tjeckien.

– Vi har pratat om att vi måste vinna med så mycket som möjligt för att ha chansen. Därför vill vi spela en snabb basket, som gör att det blir många anfall och högt tempo, säger Lundquist.

TT: Känns det rimligt att kunna slå Finland med 30, 35 eller kanske 40 poäng om det behövs?

– Jag har inte jättebra koll på Finland. Men ja, det skulle kunna gå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset