Mabel.
Mabel.

Hon kommer från en känd musikfamilj, har skrivit musik sedan barnsben och har redan haft flera hitlåtar i England. Nu vill svensk-brittiska Mabel, 22, satsa på att slå igenom stort i Sverige. "Jag får gå upp varje dag och hålla på med det jag älskar mest i världen", säger hon till Metro.

Mabel McVey är född i Spanien, växte upp i Sverige och har bott i London de senaste åren. Hon har hunnit släppa flera hitlåtar, som ”Finders keepers” som i nuläget har nära 50 miljoner lyssningar på Spotify och över 30 miljoner visningar på Youtube.

Men trots en Grammisnominering har hon inte fått ett lika stort genomslag i Sverige.

– Det är svårt att slå igenom som ny akt, särskilt som kvinnlig soloakt. Jag tänkte att jag får fokusera på en sak i taget. Just nu har det varit mycket fokus på Storbritannien och det är verkligen där jag har hittat mitt sound. Men nu känner jag att jag har etablerat mig lite där, att folk vet vem jag är, jag har haft några, jag hatar ordet, men hits, och nu vill jag utforska den svenska delen igen.

LÄS MER: ”Årets nykomling på Grammis år efter år – det här hände sen”

Varför hatar du ordet hits?

– Jag vet inte, det känns så himla ego? Vem är jag att säga om jag har haft hits eller inte? Vad avgör vad som är en hit, antalet ”streams”? Det känns så oromantisk, säger hon och skrattar.

Hon har skrivit låtar och spelat piano sedan barnsben och att musiken finns i Mabels blod råder det ingen tvekan om. Hennes mamma är artisten Neneh Cherry och hennes pappa är musikproducenten Cameron McVey. I släkten finns även mostern Titiyo och morbrodern Eagle-Eye Cherry.

Hur trött är du på frågor om dina föräldrar?

– Det viktigaste för mig är att folk vet att jag gör grejer på egen hand och att jag aldrig har jobbat med mina föräldrar. När jag började hade det absolut ingenting med dem att göra, just för att bevisa för mig själv att jag hade egna talanger. Men jag är sjukt stolt över det som mina föräldrar har åstadkommit och jag vill dela med mig av det till en viss del. För jag hade inte varit den jag är, både som person och som artist, om det inte vore för dem.

Nyligen var hon förband till Harry Styles under en del av hans turné och under karriären hittills har Mabel hyllats av bland andra BBC och The Guardian och av giganter som Adele och Sam Smith.

– När Adele hyllade mig på Twitter var jag ganska nöjd med livet! Och när Sam Smith kom fram till mig på Brit Awards och sa att ”jag älskar din musik” kände jag bara ”oh my god, jag älskar din musik!”. Sådana saker är overkligt, när sådana man själv verkligen älskar och beundrar säger att man är duktig, det är fantastiskt.

Samtidigt känner Mabel att hon fortfarande befinner sig långt ifrån det hon vill åstadkomma med sin musik.

– Men jag får gå upp varje dag och hålla på med det jag älskar mest i världen. Så till viss del lever jag min dröm. Det klickade nog för mig när ”Finders keepers” gick bra. Jag hade inte riktigt hittat mitt sound förrän den låten.

LÄS MER: ”Tove Styrke: Jag har ett helt annat självförtroende i dag”

Namn: Mabel McVey

Ålder: 22 år.

Bor: I London.

Bakgrund: Född i Spanien, uppväxt i Sverige och bor i London. Gick på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm.

Gör: Artist och låtskrivare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik