Omar Metwally spelar den oskyldigt misstänkte ingenjören som förs från USA och torteras. 
Omar Metwally spelar den oskyldigt misstänkte ingenjören som förs från USA och torteras. 

Skådepelarna Peter Sarsgaard och Maggie Gyllenhaal är förlovade och har en dotter, Ramona. 

Stjärnspäckade filmen ”Utlämnad” tar sig an frågan om tortyr – hur USA skickar misstänkta terrorister dit tortyr är tillåtet och hur rättslös en misstänkt är.

Metro träffar Peter Sarsgaard som spelar en idealistisk jurist i filmen. En av hans medspelare är även hans svåger: Jake Gyllenhaal. Men de såg inte mycket av varandra under inspelningen. Gyllenhaal filmade i Marocko och Sarsgaards scener till största delen var förlagda i Washington och Los Angeles.

Filmmakarna talar om att man visar båda sidor av ”tortyrdebatten”. Jag kan inte se någon omständighet där tortyr skulle vara acceptabelt.
– Inte jag heller. Tortyr är tragiskt även om den som utsätts för det är skyldig. Men det var viktigt att inte stöta bort folk med andra åsikter, därför måste det finnas en diskussion. Meryl
Streep (som spelar den hjärtlösa myndighetsperson som beställer och förnekar förhören) framför argumenten för tortyr till min rollfigur och hon gör det ganska bra. Man kan skjuta hål på dem, men det faktum att de lät just henne argumentera för visar att man gav det så mycket respekt som var möjligt.

Det som visas verkar falla inom de ramar för ”förhörstekniker” som kan ha godkänts av Bushadministrationen.
– Jag tror det är så. Gavin (Hood, regissören) ville inte spekulera och höll sig till sådant vi vet pågår. Det råder ingen tvekan om att ”extrema utlämningar” sker, och att det har drabbat personer som är oskyldiga.

Att ge Reese Witherspoon, som är blond och USA:s älskling, rollen som den misstänkte terroristens fru måste varit ett strategiskt val ...
– Om den rollen hade spelats av en okänd muslimsk kvinna skulle vissa personer inte ha brytt sig ett dugg. Med Reese i rollen känner de att det här är något som skulle kunna hända dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset