Vinninge BK är Sveriges sämsta fotbollslag. Börjar de inte leverera bättre resultat kommer bonden som äger marken att göra om deras fotbollsplan till en odling för sockerbetor. Det är utgångspunkten i TV3:s nya komedisatsning ”Lingonligan”. "Vi visste att det lätt hade kunnat bli gubbigt och grabbigt, så det var viktigt att få in flera kvinnor i serien", säger Anders Jansson.

Komikern Anders Jansson, som alltid har varit fotbollsintresserad, är en av hjärnorna bakom ”Lingonligan”. Han spelar rollfiguren Roy ”Kroyf” Andersson i serien.

– Vi döpte min karaktär efter min stora idol när jag var liten, Johan Cruijff. Kroyf har spelat tusen matcher ända sedan 80-talet och då var han som bäst, men sedan har han bara fortsatt spela. När det sedan kommer en ny ung tränare som vill en massa saker så börjar de att bråka.

Mitt i allt detta får det fiktiva division 7-laget ett mejl från ”Henrik Larsson 40+” som vill provspela för laget. Det visar sig vara den riktige Henrik Larsson, som spelar sig själv i serien. Sven Melander, Elisabeth Wernesjö, Morgan Alling, Smail Alihodzic och Carolina Gynning är bara några andra som är med i ”Lingonligan”.

LÄS MER: ”Här är de bästa filmerna på Netflix 2018”

Eftersom att fotbollslaget består av elva män var det viktigt för Anders Jansson att få in kvinnor i stora roller.

– Vi visste att det lätt hade kunnat bli gubbigt och grabbigt, så det var viktigt att få in flera kvinnor i serien. Och tittar man på själva lagets mångfald så är det folk med helt olika bakgrunder, och vi kommenterar inte det i serien. Det är jag glad för. Det är så här det ser ut i fotbollslag och det är väldigt fint.

Carolina Gynning beskriver sin rollfigur Camilla som en småstadstjej som har drömt om att lämna sin stad många gånger.

– Men sedan har livet passerat och hon har stannat där. Jag tror att det är en roll som många känner igen sig i. Jag har själv varit där när jag var yngre, men jag kom ju därifrån väldigt tidigt. Men jag kan känna igen mig i den där ångesten över att vilja komma därifrån.

Elisabeth Wernesjö spelar huvudrollen som lagets nya oerfarna tränare Selma. Det hon kommer att minnas mest från inspelningarna är att ha fått spela fotboll med Henrik Larsson.

– För mig var det helt fantastiskt. Att ha scener med honom på tu man hand och få lira lite boll med honom mellan tagningarna. Jag gick lite hårt på i en närkamp med honom och skadade min handled. Och det var inte ens under tagning.

LÄS MER: ”Här är tv-serierna du inte får missa 2018”

En som gör sin skådespelardebut i ”Lingonligan” är Smail Alihodzic, tidigare känd från ”Paradise hotel”.

– Har man gjort reality tidigare så har man lite av en uppförsbacke, för att man har en stämpel. Men det känns som att det nu går mer åt ett håll där regissörer och produktionsbolag vill ha med folk som kanske inte alltid är skådisar i grund och botten, men som når ut till många. Och där har jag en liten fördel. Sedan är det upp till mig att bevisa att jag vill jobba och är villig att kämpa för det. Vilket jag är.

”Lingonligan” har premiär den 4 april klockan 21:00 på TV3.

Lingonligan

Regi: Leif Lindblom och Manuel Concha.

Medverkande: Anders Jansson, Sven Melander, Elisabeth Wernesjö, Carolina Gynning, Claes Månsson, Morgan Alling, Henrik Larsson, Maria Tornberg, Smail Alihodzic, Fredrik Hallgren, med flera.

Premiär: 4 april på TV3 och Viafree.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tv-serier TV3