Superstudenten får inte gå kvar på Århus universitet, trots stora protester. Arkivbild.
Superstudenten får inte gå kvar på Århus universitet, trots stora protester. Arkivbild.

Studenten Marius Youbi beskrivs av Århus universitet som ”det bästa vi har”. Men nu tvingas han återvända till Kamerun för att ha jobbat en och en halv timme för mycket.

30-årige Marius Youbi var en ingenjörsstudent vid Århus universitet. Trots protester, över 18 000 underskrifter och en demonstration han hann nu tvingats att åka tillbaka till Kamerun och lämna det liv han spenderat fyra och ett halvt år att bygga upp.

Han jobbade extra på en städfirma och enligt Danska myndigheter har han under några veckor spenderat 16 och en halv timme på sitt städjobb, vilket är en och en halv timme över gränsen för utländska studenter. De avvisade Youbi försvar om att det i genomsnitt under året inte överskridit gränsen.

Youbi säger till DR att han är ledsen och besviken över beslutet och att han i torsdags tvingades gå på planet tillbaka till Kamerun. Universitetet lät tidigarelägga några av studentens tentor och han skrev dem alla tre på samma dag – med toppresultat.

Per Lysgaard, docent vid universitetet, sa till den danska radiostationen att han är besviken över beslutet. 

– Både jag och universitet tycker att detta är ett orättvist, hårt straff för att jobba för mycket. Han har betalat för sina studier, som han borde tillåtas att ta sin examen . Han är den bästa eleven vi har just nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset