De bilburna stockholmarna satt i köer i nästan elva hela arbetsdagar under 2013. Det visar en ny rapport, i vilken det även framkommer att Stockholm är Europas tolfte mest trafikdrabbade stad till trafikstockningen sett.

Ingrid Dahlbäck/TT

Stockholm ligger på tolfte plats av de mest trafikerade städerna i Europa. Det visar en ny rapport som positionerings- och navigeringsföretaget TomTom står bakom. Analysen täcker trafiken under 2013 och baseras på faktisk hastighetsdata. Totalt sett satt stockholmarna fast i trafikköer nästan elva arbetsdagar under 2013 och förseningen per timme i rusningstrafik var cirka 37 minuter, visar rapporten.

Sett ur ett veckoperspektiv var onsdag kväll och måndag morgon de sämsta dagarna att köra bil på och den värsta dagen av alla i fjol var tisdagen den 15 januari.

– Syftet med rapporten är att informera allmänheten och politiker om hur situationen ser ut i de olika städerna. Siffrorna väldigt pålitliga, säger Stefan Högberg, Sverigechef på TomTom.

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) menar att det många andra europeiska städer har som Stockholm saknar är en ringled runt staden, och att det kan vara anledningen att Stockholm hamnar så högt på listan.

– Men rapporten visar att trängseln minskat med sex procentenheter sedan förra rapporten, och nu pågår arbete på flera områden för att genomföra Stockholm stads framkomlighetsstrategi, säger hon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset