Stockholm blir en halvmeter högre Hammarbybacken är en populär topp i Stockholm, men inte den högsta.
Stockholm blir en halvmeter högre Hammarbybacken är en populär topp i Stockholm, men inte den högsta.

Nu blir Stockholm en halvmeter högre. Nej, det är inte landhöjningen som fått fnatt, utan ett nytt mätsystem som införs. 

Den fjärde februari ändras den högsta punkten i staden, Hökarängstoppen, från 102 meter till ungefär 102,5 meter. I alla fall på kartan. Stockholm ansluter sig nämligen då till höjdsystemet RH2000.

”Förändringen innebär att Stockholm nu ansluter sig till Lantmäteriets nationella höjdsystem, vilket kommer att underlätta för många. Många byggprojekt i dag korsar ju kommungränserna. Hagastaden i Stockholm och Solna är ett exempel, säger Maria Uggla, projektledare för höjdbytet på stadsbyggnadskontoret.” i ett pressmeddelande. 

Vissa karttjänster kan vänta ett visst avbrott den 31 januari till 4 februari när systemet införs, meddelar stadsbyggnadskontoret. 

Utan hjälp av kartsystem höjs Stockholm med ungefär fyra millimeter per år till följd av landhöjning. Den beror på att marken fortfarande reser sig efter tyngden från den senaste istiden. En samtidig höjning av vattenytan gör att denna effekt blir mindre märkbar på strandlinjen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset