Stockholm ska nu få sina första snubbelstenar, till minne av Förintelsens offer. Bilden är från Berlin till minne av boxaren Johann Trollmann som dog 1943 i koncentrationslägret Neuengamme.
Stockholm ska nu få sina första snubbelstenar, till minne av Förintelsens offer. Bilden är från Berlin till minne av boxaren Johann Trollmann som dog 1943 i koncentrationslägret Neuengamme.

Runt om i Europa finns det 70 000 så kallade snubbelstenar. Nu får Stockholm sina tre första, till minne av de som utvisades från Sverige och föll offer i samband med Förintelsen.

Bakom initiativet ligger Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm.

Snubbelstenar, eller ”stolpersteine” som de också kallas, finns i dag i 70 000 exemplar runt om i Europa. Den första snubbelstenen placerades i Köln 1995, och i dag fungerar de som minnesmärken för de människor som föll offer under Förintelsen.

Nu får Stockholm sina tre första exemplar, till minne av de tre personer som under 30-talet utvisades från Sverige och som sedan dog i olika koncentrationsläger.

LÄS MER: 10 anledningar till varför vi aldrig får glömma Förintelsen

– Stenarna påminner oss om människor som fick en tillfällig respit i vår stad men som utvisades och sedan dödades under Förintelsen. Snubbelstenarna binder på ett både konkret och symboliskt sätt ihop Stockholms och Sveriges nutidshistoria med den europeiska, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.

”Får aldrig glömma de mörka krafterna”

Stenarna kommer att se ut som gatstenar med en inskription som identifierar offren i fråga. De kommer att placeras ut den 14 juni på följande platser.

  • Kungsholmstorg 6 – Till minne av Erich Holewa som utvisades 1938 och mördades i Auschwitz 1942
  • Apelbergsgatan 36 – Till minen av Hans Eduard Szybilski som utvisades 1939 och mördades i Auschwitz 1943.
  • Gumshornsgatan 6 – Till minne av Curt Moses som utvisades 1937 och troligtvis mördades i Riga 1941.

LÄS MER: 75 år sedan danska judar räddades till Sverige

– De personer som föll offer för Förintelsen får vi aldrig glömma bort. Vi får heller aldrig glömma de mörka krafterna som låg bakom denna ondska. Jag hoppas att snubbelstenarna kommer att påminna förbipasserande människor om medmänsklighet och att det kunde ske eftersom andra valde att inte se, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset