Finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kunhke presenterar reformen.
Finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kunhke presenterar reformen.

Museum. ”Johanna” menar att fri entré till statliga museer blir orättvist och gynnar till största delen de som bor i Stock­holm. Fri entré på statliga museer 2015. ”Hurra!” vrålar några – äntligen är kulturen för alla, eller? 13 av de 18 museer där fri entré införs ligger i Stockholm.

Vi som inte har vare sig råd eller tid att åka till Stockholm och gå på museum då?

Det finns ju såklart statliga museer även i andra delar av landet, såsom ­Malmö, Linköping, Karlskrona och såklart Göteborg. Problemet är att det endast finns ETT statligt museum i exempelvis Göteborg – Världskulturmuseet. Visst det är väl trevligt att det blir gratis men i dag är det redan gratis för alla under 18 och är du över, ja då kostar det dig hela 40 kronor för ett årskort.

Troligen kommer besöksantalet att stiga så som man förutspått men att göra det mer tillgängligt behöver man nog tänka om med. Att kulturen är viktig håller jag med om men för att göra den mer tillgänglig krävs mer än 80 miljoner som spenderas mestadels på Stockholm. Man behöver se till det större och göra det enklare för de ute i landet, utanför Stockholm, att bli delaktiga.

Är det verkligen vettigt att lägga alla dessa miljoner på att det ska bli gratis att gå på museum i Stockholm? Den största delen av pengarna kommer ju trots allt att hamna i Stockholm, dit faktiskt inte alla kan ta sig. Finns det inte trots allt annat som är viktigare? Den rödgröna r­egeringen har pratat om att ”ta ansvar” – jag anser det inte ansvarsfullt att lägga så mycket pengar på något som gynnar en så b­egränsad del av befolkningen, det finns faktiskt saker som är betydligt viktigare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset