Bilden har inte med fallet att göra.
Bilden har inte med fallet att göra.

En person opererades för snedställd stortå på ett sjukhus i Stockholm. Kort därefter avled personen i blodförgiftning.

En person i Stockholm opererades för hallux valgus, så kallad snedställd tå. Operationen gick bra och patienten åkte hem med recept på smärtstillande tabletter.

Därefter ringde patienten tillbaka till sjukhuset och klagade på ökade smärtor i foten. Läkaren skrev då ut starkare smärtstillande och rådde patienten att komma in till sjukhuset om smärtorna fortsatte.

Man hånades under operation – får fyra miljoner i skadestånd

Patienten åkte senare in till sjukhus igen efter att ha fått 40 graders feber. Där konstaterades också en infektion och septisk chock, eller blodförgiftning, vilket kan vara ett livshotande tillstånd. Patienten skickades till Karolinska sjukhuset där man amputerade vänster ben i hopp om att stoppa infektionsspridningen, och därefter flyttades patienten till intensivvårdsavdelningen. Patientens liv gick dock inte att rädda och hen avled på sjukhuset.

Sjukhuset skriver att ingen liknande händelse har inträffat vid lättare operationer i deras verksamhet.

Elisabet, 46, opererade brösten på skräckkliniken: "Skrek och ville därifrån"

Både ortopedmottagningen och sjukhuset som patienten först besökte har nu gjort lex-Maria-anmälningar.

Hallux valgus är ett av de vanligaste fotproblemen som patienter söker vård för. För vissa är det smärta som gör att man söker vård, medan andra gör det av estetiska skäl. I mer allvarliga fall kan utåtbuktningen bli inflammerad vilket kan leda till ökad smärta.

Blodförgiftning är en allvarlig men ovanlig infektion som innebär att bakterier har kommit in i blodet. Kroppen försvarar sig då genom att starta en inflammation som i sin tur kan göra att man blir svårt sjuk. Bakterier kan även samlas vid främmande material som har opererats in i kroppen, till exempel ledproteser eller konstgjorda hjärtklaffar och därifrån spridas till blodet.

Trixie skulle ta bort mjölktänderna – dog på grund av veterinärens miss

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset