En tiggare på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
En tiggare på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.

55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri, visar en opinionsmätning som Ipsos gjort för Dagens Nyheter. Ökningen är på över 20 procentenheter sedan den senaste undersökningen för ett år sedan.

Endast 31 procent av stockholmarna anser att tiggeri bör vara tillåtet. 66 procent uppger att de inte ger pengar till tiggare jämfört med 54 procent i förra årets undersökning.

David Ahlin, analyschef på Ipsos, tror att förändringen kan bero på att undersökningen skett digitalt och inte genom telefonintervjuer.

– Tiggeri är en fråga som en del upplever som obehaglig och känslig att svara på. Det kan finnas en tendens att man undviker att svara på ett sätt som kan kännas lite skambelagt när man blir utfrågad av en annan människa, säger han till DN.

Den andra förklaringen är att fler politiker har svängt om tiggeriet, vilket kan ha påverkat opinionen. I somras lyfte civilminister Ardalan Shekarabi frågan om tiggeriförbud.

– Det kan ha påverkat opinionen i en fråga som har varit lite känslig att diskutera, säger David Ahlin.

Stockholmsresultatet har tagits fram via en slumpmässigt rekryterad panel av svarande. Totalt har Ipsos genomfört digitala intervjuer med 768 röstberättigade väljare i Stockholms stad.

Fredrik Sandberg / TT
Tiggare på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset