På ett år har uthämtade antibiotikarecept minskat med 4,8 procent.
På ett år har uthämtade antibiotikarecept minskat med 4,8 procent.

Färre antibiotikarecept skrivs nu ut i Stockholms län. På ett år har det minskat med 4,8 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

Stockholms län tillhör de regioner som nu minskar antibiotikaanvändningen snabbast. Antal uthämtade recept per tusen invånare har gått från 334 till 318 på ett år.

Snittet för hela landet ligger nu på 300 recept per tusen invånare, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Utvecklingen är väldigt glädjande. Stockholm är ett stort län och en minskning här får särskilt stor effekt. Fler stockholmare slipper nu onödig antibiotikabehandling med risk för påverkan av kroppens naturliga bakterieflora och biverkningar, säger Elda Sparrelid, chefsläkare för hälso- och sjukvårdsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten: Antibiotikaresistens kan fyrdubblas till 2050

”Får fortfarande alltför mycket antibiotika”

Jämfört med fem år tillbaka är nedgången i Stockholms län hela 15 procent. Stockholm ligger inte längre högst i landet i antal förskrivna recept per tusen invånare, utan på tredje plats efter Gotland och Skåne.

– Men stockholmarna får fortfarande alltför mycket antibiotika och vårt arbete måste fortsätta, säger Elda Sparrelid.

Elda Sparrelid berättar att en överanvändning av antibiotika leder till ökad resistens hos bakterier. Enligt henne beror minskningen på en ökad medvetenhet bland allmänheten och på landstingets informationsarbete.

LÄS MER: Därför ska du inte ta antibiotika när du är förkyld eller har influensa

”Ska inte användas i onödan”

Minskningen är störst bland barn och unga, vilket enligt Elda Sparrelid bland annat beror på ändrade behandlingsrekommendationer vid lindrig öroninflammation, där man inte längre rekommenderar antibiotika.

– Antibiotika ska inte användas i onödan och hjälper heller inte mot vanliga förkylningar eller andra virusinfektioner. Genom att bara använda antibiotika när de gör nytta kan de bevaras som effektiva läkemedel när de verkligen behövs. Då kan de rädda liv eller minska risken för komplikationer.

LÄS MER: Sverige ska leda antibiotika-projekt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset