SL anser att resenärerna gör fel i spärrarna. Har de rätt?

Gusta
Annica Zetterblom, 54 år, Salem, ekonom
- Det kan ligga nåt i det för många har alldeles för bråttom genom spärrarna. Men det ska inte heller behöva vara så att man kan bli skadad i spärrarna.

Gusta
Mark Molnar-Veress, 31 år, Johannelund, bildmixer.
- Det är dom som jäktar som har problem. Varken jag, eller min son, har haft problem. Kortet är en person vilket är ganska logiskt. Håller man sig till det klarar man sig. Det vore överdrivet att försöka utbilda resenärer. Det är bra som det är.
Gustav
Vidar Nygren, 37 år, Ekerö, programmerare
- Nej jag tycker inte det är resenärernas fel. Men samtidigt förstår jag att det kan vara svårt att få tekniken att fungera som den ska. De stänger ju snabbt för att förhindra plankning men man måste kunna hitta en bra balans. Folk ska inte behöva få spärrarna på sig.
Gustav h
Fredrik Hillbom, 22 år, Lidingö, studerande
- Nej jag tycker inte det är resenärernas fel. Och vad exakt skulle vi få utbildning i? Låter som ett konstigt förslag.
Gu
Carina Johansson 58 år, Lådna, mormor 
- Varken jag eller mina barnbarn har haft problem med spärrarna. Så länge man tar det lugnt och går en och en är det inga problem. Låt barnen gå före dig och inte efter.

Gust
Linda Olsson, 39 år, Södermalm, socionom
- Nej det är inte vårt fel. Många är rädda, speciellt små barn som inte sitter i barnvagn. Gör spärrarna säkrare.
Gusta
Christine Clemens, 22 år, Järfälla, adminstratör

Vad säger du om att SL anser att det är resenärerna som gör fel i spärrarna?
- Jag har aldrig haft några problem att komma igenom så jaghar faktiskt inget emot att de säger så.
Gustav Hu
Isa Arbin, 57 år, Lidingö, jobbar inom utbildning
- Jag själv har inte haft några problem med spärrarna. Men dem ska inte utgå från att alla klarar av dem som till exempel barn, äldre och funktionshindrade som måste kunna få ta det lite lugnt.
Gust
Gunnar Israel, 31 år, Järfälla, vårdare
- Nej det är inte vårt fel. De slår igen fort och man får alltid vara försiktig. De behöver förbättras.
Gus
Zhi Jiang, 27 år, Solna, arkitekt
- Jag har inte upplevt spärrarna som ett problem och jag tycker väl inte det skulle vara nödvändigt att lägga resurser på att utbilda resenärer hur man ska ta sig igenom dem.
Gustav
Olivia Åborg, 18 år, Nacka, studerar
- Nej verkligen inte. Varför skulle det vara vårt fel, inte vi som byggt dem. Varför ska de utbilda oss? Fixa till spärrarna så att man inte kan skada sig istället.
Gus
Thomas Hallin, 54 år, Väsby, ingenjör
- Ja det kan jag hålla med om. Alla ska springa i hälarna på varandra. Om man tar det lugnt så går det bra. Sedan kanske det skulle finnas bättre lösningar men nu är det här systemet vi har.
Gus
Lasse Andersson, 74 år, Vårberg, pensionär
- Spärrarna är ju till för att få bort pajaser som plankar men de plankar ändå. Istället för att utbilda resenärerna i hur man ska ta sig igenom spärrarma borde de förklara hur man ska slippa att ha plankarna hängandes i byxbaken på sig.
Gus
Parisa Ansari, 26 år, Södermalm, studerande
- Jag har klämts flera gånger och det är inte resenärernas fel. Dessutom är det vi som betalar för dem och då ska de vara bra. Jag tror att anledningen till att folk klämmer sig är att spärrarna skapar en stressig situation eftersom folk är rädda för dem. Man måste öka tidsbegränsningen som man har för att ta sig igenom.
Gustav
Kjell Grip, 53 år, Ekerö, arbetssökande
- Visst kan de ibland vara lite snabba att slå igen. Men jag tycker de är tydliga och har själv aldrig haft problem med dem.
Gusta
Hassan Najmi, 33 år, Täby, svenskstuderande
- Hur är det möjligt att de skyller på oss? Spärrarna skadar folk för att man har alldeles för kort tid på sig att ta sig igenom. Jag är alltid väldigt försiktig när jag går igenom spärrarna.

Gusta
Jing Phumsawai, 26 år, Tumba, mammaledig med Ninya, 8 månader
- Det där låter konstigt. Varför ska vi råka illa ut, det är inte vi som byggt dem? Jag har själv blivit klämd och spärrarna är under all kritik.
Gustav
Caroline Stjernfeldt, 25 år, Hagsätra, mammaledig
- Jag har klämt mig och nej, det är inte resenärernas fel.
Gustav Hu
Indra Ehn Randberg, 21 år, Södertälje, jobbar på förskola
- Jag har klämt mig och det gjorde faktiskt ont. Men jag lägger inte så mycket tid på att fundera på spärrarna. Men att de ska lägga pengar på att utbilda resenärer känns onödigt.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset