Metro Wkd bad Stockholms kultur- och nöjesprofiler att lista sina favoriter.

Devi Brunson.

1. Riche

Lämna den stora väskan hemma, sug in magen och dyk in i folkmassan. På Riche kan man räkna med två saker på helgerna: Lilla baren är knökfull och på grund av det, eller tack vare, är det lättraggat. Det går inte att snirkla sig fram till bardisken utan att prata med minst fem främlingar och 15 bekanta. Och Stora baren kallas inte för ”skilsmässodiket” för inte – här spanar frånskilda, tjusiga milfar och välgroomade direktörstyper efter någon att flirta med.

På Riche är det lätt hänt att fredagsafterworken övergår till en stimmig middag följd av diffust dansande framför DJ-båset i Lilla baren.

Stammisarna går inte hit för att njuta av de vackra lokalerna med kristallkronor i taket, inte heller för att ha förtroliga samtal, utan för att dricka shots med bekanta och sedan gå vidare till Gubbrummet.
– Riche har format min kroguppväxt och så många generationer före mig. Det kanske är därför baren hamnat på första plats. Personalen där är skicklig på att skapa stammiskänsla och jag har alltid blivit väl bemött, oavsett om jag spelat i DJ-båset eller varit där osminkad. Jag hade även en drink uppkallad efter mig där under en kort period, säger Devi Brunson, copywriter på Prime PR omdagen, ibland DJ om natten.

Riche, Birger Jarlsgatan 4. LÄNK

2. Kåken

Gå igenom restaurang 1900 och kom ut i skäggmännens förlovade land. Beställ något avancerat från drinkmagikerna inomhus men tillbringa resten av kvällen ute på den uppvärmda terrassen. Här bolmas det som att rökförbudet aldrig gick igenom och när tillräckligt många fireballshots har sänkts händer det att det blir läge för dans och allsång.

Regeringsgatan 66. LÄNK

3. Cadierbaren

Du ska på dejt. Ni är fortfarande i lära-känna-varandra-stadiet. Ni går till Cadierbaren. Här är ljudvolymen låg så det är fritt fram för flirt. Beställ in varsitt glas champagne och får ni slut på samtalsämnen kan ni gissa vilka länder de andra gästerna kommer från. Eller så kan ni tjuvlyssna på jobbgänget från Stureplan bredvid er. Cadierbaren,

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8. LÄNK

4. Cava

Den ultimata baren i en Astrid Lindgren-saga: Med ett nytt rum runt varje hörn liknar den Villa Villekulla och på bartaket spelar DJ:ar. Tjejerna har samma frisyrer som Ronja Rövardotter och Lotta på Bråkmakargatan medan killarna gör sitt bästa för att se ut som Pippis pappa. Vad som dricks? Sockerdricka från Pippi Långstrumps träd så klart.

Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13. LÄNK

5. Orangeriet

Sommartid kommer Orangeriet till sin fulla rätt. Då finns här en oslagbar uteservering med kvällssol och utsikt mot vattnet. Men även under de kyligare månaderna är baren välbesökt. På vardagarna fyller afterworkarna sofforna och på helgerna festar de som ätit middag på restaurang Kungsholmen vidare här bland träd och växter.

Norr Mälarstrands Kajplats 464. LÄNK

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset