Under de senare åren har thailändsk mat blivit vår andra husmanskost och i varenda gathörn har det poppat upp goda, enkla, bekväma - men något standardiserade – thaikiosker. Vill man äta mer personlig thaimat får man dock räkna med att byta om från mysbyxorna och gå på restaurang. Här är Metros tre thailändska Stockholmsfavoriter just nu.

Pats place, Folkungagatan 140

Efter att ha drivit thai-kiosken Anatta i Bagarmossen har Pat Prommeenate startat Stockholms coolaste thairestaurang på Folkungagatan nästan nere vid Erstagatan. Att Pat serverar vad hon kallar thai-tapas kan kanske låta som ett misslyckat fusionexperiment men är egentligen ganska pedagogiskt: på så sätt tvingar hon gästerna att förstå att de faktiskt serverar plockmat. Äntligen kanske vi svenskar kan lära oss att dela en måltid med varandra och inte bevaka vår egen tallrik som en svartsjuk hund – även om tilltaget antagligen kommer förvirra en del gäster som irrar in för en snabb pad thai. Maten på Pats är dock allt annat än tillkonstlad. I stället serverar de vällagad, genomtänkt och ruskigt gott thaikäk som alla som läser det här borde gå och beställa in ett gäng av och njuta av tillsammans.

LÄS MER: ”Stockholms tre bästa kinesiska restauranger”

Thongwiset, Hornsgatan 85

På en av de allra mest krogöde delarna av Hornsgatan ligger ett oansenligt litet hak som är lätt att passera på vägen mot Hornstull men som serverar något av Stockholms mest smaksäkra, personliga, kärleksfulla thaikäk – och för samma pris som på den lokala thaikiosken. Jag tvekar att använda ordet autentiskt för vad spelar det egentligen för roll? men Thongwiset är en sådant sorts ställe dit Stockholms thailändska befolkning själva går ut och äter. Här kan man käka Kana Moograb, krispig fläsksida med daggkål, köttsalladen Laab med fläskfärs och mynta och koriander eller varför inte värmande massaman curry? Vad man än väljer är det vällagad vardagsmat som värmer både mun och hjärta och får en att automatiskt säga ”kan vi inte gå tillbaka imorrn”?

Farang, Tulegatan 7

För en lite tjusigare thaiupplevelse har finsk-svenska krogen Farang blivit en modern klassiker för alla Stockholmare som möblerar med Buddhafigurer, har en sarong ihopvikt längst in i garderoben och inte kan sluta posta bilder från vinterns yogaresa till Rayongkusten på Facebook. I en gammal fabrikslokal på Tulegatan äter man vackra smårätter, dricker vin ur gnistrande glas och njuter av de sobra omgivningarna, Farang påminner definitivt mer om en thailändsk lyxhotellrestaurang än ett rangligt streetfoodkök. Maten är av den plockiga sorten tänkt att delas av samtliga runt bordet, och kvällstid finns det både en á la carte-meny och tre olika avsmakningsmenyer för runt 700 kronor. Dagtid finns det både lunchnudlar och två- eller trerätter och för vegetarianen gör de en riktigt grym Morning glory med salt och peppar-tofu.

Jonas Cramby

LÄS MER: ”Förortens tre bästa kvarterskrogar i Stockholm”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset