Tyge & Sessil är en av vinbarerna som Jonas Cramby tipsar om.
Tyge & Sessil är en av vinbarerna som Jonas Cramby tipsar om.

I Stockholm har vi gott om pubar, cocktailbarer och bra vinkrogar men vi har hittills inte varit bortskämda med fristående renodlade vinbarer. Ställen som kanske fokuserar på drycken men samtidigt serverar riktigt bra mat. Plötsligt har det dock dykt upp ett flertal och här är mina tre favoriter.

1. Folii, Erstagatan 21
Bakom denna nyöppnade mysiga lilla vinbar står sommeliererna Jonas Sandberg och Béatrice Becher med bakgrund från ställen som Sturehof och Fäviken. Vinurvalet är brett med ett visst fokus på klassiska viner och eftersom de använder en coravin, en manick som gör att man kan hälla upp vin utan att dra ur korken, finns det ett enormt urval om man vill dricka vin på glas. Det har även cocktails, hantverksöl, en vinylspelare och oerhört goda smårätter att äta vid bardisken eller vid någon av de små borden, som en porchetta med rädisor, vårsallad och tupplevermousse med picklade smålökar. Håll utkik efter specialkvällar med roliga teman som vit sparris och riesling eller bara Prince på vinylen.

LÄS MER: Här är Stockholms bästa restauranger

2. Tyge & Sessil, Brahegatan 4
Niklas Ekstedt och sommeliern Maximilian Mellfors lär Östermalmarna att dricka naturvin på detta trevliga lilla ställe ett naturkorkkast från Stureplan. Här dricker vi ett par glas orange vin, som är som ett rosévin för coola, och äter enkla, läppsmackande smårätter i typisk vinbarsstil som till exempel tartar med rädisa, saltbakad potatis med citronkräm och en krispig sallad med zuchinni, kålrabbi och hasselnötter. Tyge & Sessil har även en större specialrätt per kväll för den hungrige. Missa dock inte potatischipsen med fänkålskryddning – de godaste chips min chipskonnäsör till sällskap någonsin har ätit, säger hon. Rakt över gatan har även Mikkeller precis öppnat ölbar med smörrebröd och smårätter vilket borde gör denna del av Brahegatan till ett givet mål för stans alla dryckesintresserade småätare.

3. Hornstulls Bodega, Hornsbruksgatan 24
Åldermannen i sammanhanget är trevliga Hornstulls Bodega där sommeliererna och vinimportörerna Fredrik Iveskär och Robert Andersson sedan ett par år tillbaka serverat noga utvalt, småskaligt och schyst prissatt europeisk vin, sherry, bärs, järn och tapasaktiga smårätter med medelhavsfokus. Perfekt ställe att på vägen hem slå sig ner vid den grova baren på, för ett glas vin och lite charkisar, ost, boquerones eller vinvänliga smårätter som friterade sardiner, socca, carpaccio och favoriten bläckfisk med chorizo. Stämningen är mysig, kunnig och avspänd och på alla hjärtans dag arrangeras ensamseglarnas afton, då vinlistan består av enbart halvflaskor för dem som inte har någon att dela en hel med.

LÄS MER: Texmex som är nära klyschorna 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset