Katie Hagström och Jonathan Rollins är två amerikaner som röstar från Sverige. 
Katie Hagström och Jonathan Rollins är två amerikaner som röstar från Sverige. 

Över 8 500 amerikanska medborgare i Sverige får rösta i USA-valet. Metro har pratat med två av dem – en som röstar på Donald Trump och en som hoppas att Hillary Clinton vinner.

Katie Hagström, 28, Stockholm, Trumpsupporter:

Varför tycker du att Donald Trump borde bli USA:s nästa president?
– Han har gett en röst till miljoner amerikaner som känner sig utnyttjade av både Republikanerna och Demokraterna. Det är de som kommer att rösta på honom.

Vad tycker du är den viktigaste frågan i valet?

– Invandring. Vi har minst 11 miljoner illegala invandrare i landet. 25 procent av de som sitter i våra fängelser är inte amerikanska medborgare. Det är faktiskt en mycket värre situation än här i Sverige. Nu bor en av fem Salvadoraner i USA.

Vem tror du vinner?

– Trump! 

Hur är det att diskutera valet med svenskar?

– De allra flesta svenskar känner sig trygga i sina åsiktskorridorer. Oförmögna eller ovilliga att ha en åsikt eller ens en diskussion. Konversationskonsten är död i Sverige. En stor del går att skylla på media. De har inte täckt Clinton Foundation och alla dess skandaler. Svensk tv har slösat mycket skattepengar på att upprepa hur dålig och skrämmande Trump är när de hade kunnat avslöja en hel del intressanta skandaler kring Clinton, som är relevanta för svenskar. Det är synd.

Tycker du att svenskar generellt sett har en rättvis bild av Trump?
– Haha, nej. Men jag tycker inte de har en rättvis bild av USA heller. TV och semestrar till New York och Miami lämnar dig med en stor kunskapslucka.

Hur kommer du att följa valet?

– Jag kommer att vara på evenet som är organiserat av ambassaden.

Jonathan Rollins, 34, Stockholm, Clintonsupporter:

Varför väljer du att rösta på Hillary Clinton?

– Jag tror att hon kommer att bli en väldigt bra president. Alternativet är väldigt dåligt, men i vilket fall som så tror jag på henne som president. Många pratar om att det är pest eller kolera, men det tycker inte jag. Hon är verkligen inget dåligt val.

Vad tycker du är den viktigaste frågan i valet?
– Det viktigaste är att de som har det sämst ställt får en bättre chans till ett bättre liv. Vi måste hjälpa dem. Att bo här har fått mig att inse att en glad arbetarklass är bra för ett land. Folk som inte har tillgång till sjukvård, föräldraledighet eller bra skolor – att inte ha de sakerna gör livet tuffare för många. Jag tycker att Obama har försökt, men det måste fortsätta i den riktningen.

Vem tror du vinner?

– Jag tror att Hillary kommer att vinna lätt. När rösterna är räknade tror jag att Trump kommer att hamna under 30 procent. Om det händer är det ett bra tecken. Det kanske visar människor som försöker vara så radikala i framtiden att det inte är någon mening att försöka bli president.

Hur tycker du det är att diskutera valet med svenskar?
– Jag tycker att folk nästan alltid börjar konversationen på ett sätt som stör mig. Deras uppfattning om USA är för ensidig. De förstår inte hur enormt stort landet är. Jag tror inte man förstår att det finns alla möjliga typer av människor. Vi blir inte representerade bra i de korta nyhetsinslagen som visas. Det är väldigt svårt när folk frågar mig varför folk röstar på Trump – jag kan inte svara på det. Det är frustrerande. Folk säger: “amerikaner är dumma, Trump kommer att vinna”. Det är som att det är ett skämt. För mig är det väldigt läskigt. Det är det nog för många. Saker han säger är skrämmande för svarta och minoriteter i allmänhet.

Hur kommer du följa valet?
– Jag kommer kanske att gå till Hard Rock Café där Democrats abroad har ett event. Annars kommer jag att titta hemma. Jag är ganska nervös, men jag tror verkligen att hon kommer att vinna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset