Från invigningen av förra årets karneval i Stockholm.
Från invigningen av förra årets karneval i Stockholm.

Fyra dansgolv, 100 artister och 1 500 gäster. Den 16 mars är det återigen dags för Stockholm Carnival på Münchenbryggeriet – det är 26:e upplagan av norra Europas största inomhuskarneval.

”Vår karneval har kommit att bli ett säkert vårtecken”. Det säger arrangören Johan von Friedrichs från Bar Brasil Estocolmo.

– Dessutom kan man behöva en energiboost och lite karnevalsvärme efter en långdragen mörk vinter.

Och det är bara att hålla med för när Stockholm känns som allra gråast och kallast låter en färgsprakande karneval som helt rätt medicin.

100 inbjudna artister
På dansgolven kommer det att bjudas på en mix av brasilianska sambatrummor, västindiska steelpans, socabeats, latin och reggaeton samt en hel orkester som spelar kubansk salsa. Den stora stjärnan bland de 100 inbjudna artisterna är karnevalsdrottningen Camila Silva från São Paulo. En celebritet i sitt hemland Brasilien. Dessutom flygs två kända musiker in från Riokarnevalens sambaskolor, Sergio do Porto och Digão do Cavaco.

– Nivån på evenemanget har höjts de senaste åren då vi har haft möjlighet att bjuda in internationella artister från såväl Sydamerika som Europa. Det har även uppmärksammats i Brasilien där man skrivit flera notiser om stockholmskarnevalen. Vi har hamnat på kartan på riktigt, det är kul, säger Johan.

Ett unikt stockholmsevent
Han drog igång klubben Bar Brasil 1993 och arrangerade den första karnevalen året därpå. I början huserade karnevalen bland annat på Kulturhuset och Berns men de senaste tio åren är det Münchenbryggeriet på Södermalm som gäller.

– Dom lokalerna passar oss bra då det varje år nästan kommer uppåt 1500 gäster. Och det är en brokig blandning i olika åldrar, från 18 år upp till danssugna 70-taggare, vilket gör det till ett annorlunda och unikt event. Den här gränsöverskridande mixen av personer är fantastisk, var hittar man det i Stockholm idag? Jag kanske borde få medalj av integrations- och jämlikhetsministern snart?

Varför tror du att Stockholm behöver en karnevalsfest som denna?

– Idag när många krafter vill polarisera och förvirra så tror jag att det är jätteviktigt att man kan samlas under ett rytmiskt färgsprakande paraply, som Stockholm Carnival är, där man samlar folk från olika världsdelar, karnevalsproffs, vanliga människor, alla tillsammans, och skapar en gemensam positiv energi. Tror vi alla behöver det.

Det här är Stockholm Carnival 2019

Foto: Ztefan Bertha

Stockholm Carnival är norra Europas största inomhuskarneval. Karnevalen har fyra olika dansgolv och under kvällen finns drygt 100 artister på plats och sex olika dj:s är bokade. Knäpp upp en extra knapp i skjortan och kicka igång vårvintern med karnevalsyra!

Stockholm Carnival 2019, Münchenbryggeriet, 16 mars, kl. 21-03.

Läs mer om vilka artister som kommer till karnevalen och köp dina biljetter här.

Det går även att köpa biljetter direkt i kassan på Münchenbryggeriet.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset