Jens Stoltenberg. Arkivbild.
Jens Stoltenberg. Arkivbild.

När Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg fick högre royaltyprocent för sin självbiografi än vad som är brukligt utbröt ett ramaskri i författarleden. Nu fruktar man att förlaget Gyldendals överenskommelse kan undergräva den solidaritetstanke som finns inbyggd i det norska systemet, uppger NRK.

– Det är en farlig utveckling. Då hamnar vi snart på amerikanska nivåer där de största författarna förhandlar fram avtal på bekostnad av de mindre kända författarna. Hela den norska solidaritetstanken försvinner, säger författaren Tom Egeland till NRK.

Många norska förlag har avtal med författarorganisationerna som reglerar hur stor royaltyprocenten ska vara. Avtalsverket är uppbyggt så att alla får lika mycket, oavsett om det gäller en känd författare som Jo Nesbø eller en mindre känd.

I stället för de vanliga 15 procenten i royalty fick Jens Stoltenberg 20 procent. Om hans självbiografi "Min historie" säljs i 100 000 exemplar innebär det intäkter på 7,6 miljoner norska kronor för honom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset