Det går att bygga bort den akuta bristen på studentlägenheter och idrottshallar i Stockholm, men den politiska viljan saknas. Det hävdar aktörer i byggbranschen – som vill men inte får bygga.

Illustration: Mtr Ark

Keywe och Veidekke vill bygga 4 000 studentbostäder men stoppas av upphandlingar.

– Jag utmanar Stockholmspolitikerna. Visa att ni menar allvar och kom inte bara med en massa tomma ord!

Den salvan levererar byggentreprenören Keywes vd, Peter Rollfelt. Tillsammans med Jonas Bill från Veidekke, Skandinaviens fjärde största byggfirma, har han i ett och ett halvt års tid försökt övertala stadens politiker och förvaltningar om att få bygga 4 000 studentlägenheter i kombination med uppemot tio idrottshallar. Ett tjugotal markanvisningar har lämnats in, men det enda besked man säger sig ha fått är ”Tack för er ansökan. Vi ber att få återkomma”. 

– Vi förstår inte varför det drar ut på tiden. Den sittande majoriteten har lovat 4 400 nya studentbostäder till 2015 och hittills levererat 86 stycken. Då är man ganska långt från löftet, säger Peter Rollfelt.

Han hävdar att man i princip skulle börja bygga direkt efter nyår. Men det saknas klartecken från Stadshuset.

– Det kostar inte Stockholms stad en krona för att få de här studentlägenheterna. Det enda som behövs för att konceptet ska gå ihop är att vi vill att Stockholms stad ska hyra idrottshallarna. Och de är mycket billigare än de befintliga som finns i dag.

Kombinationen av bostäder och idrottshall är jättebra, kommenterar borgarrådet Joakim Larsson (M). Men affärsmodellen är omöjlig enligt gällande lagar och förordningar. 

– De vill att Stockholms stad ska driva idrottshallarna, men det är en indirekt subvention som inte är tillåten regelmässigt. Det måste till en offentlig upphandling så att alla på marknaden kan få vara med och diskutera vem som kan bygga det här billigast. Men vill de driva det här själva går det utmärkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset