På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats.
På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats.

På fyra år har beslagen av misstänkt narkotika och otillåtna läkemedel mer än fyrdubblats. Samtidigt är orsaken till ökningen svår att reda ut.

Beslagen av narkotika och otillåtna läkemedel har på fyra år ökat från 208 beslag år 2013 till 435 beslag förra året, skriver SVT.

LÄS MER: Fängelserna i Sverige fulla – då ökar våldet

Kriminalvården har nu blivit mer systematisk i sitt arbete mot narkotika. På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats. På andra rings hundarna dit vid behov.

Enligt Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, kan den ökade mängden beslag bero på att man blivit bättre på att hitta de frihetsberövades gömmor.

Om de ökade beslagen beror på en mer effektiv myndighet, eller om mängden narkotika som smugglas in faktiskt har ökat, är svårt att veta. Det som dock står klart är att narkotika smugglas in i fängelserna.

LÄS MER: Åklagaren i Lena-fallet kritisk mot polisens labb: ”Ett stort problem”

– Det finns nog några olika vägar in. Vi har till exempel folk på permissioner och det kommer folk på besök. Vi har olika säkerhetsklass också så det är inte jättehög säkerhetsklass på alla fängelser, säger Fredrik Wilhelmsson till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset