Den påstådda cirkelledaren hade hand om 257 kurser. Men personen existerade inte i verkligheten. Nu tvingas Studiefrämjandet i Umeåregionen att betala tillbaka runt nio miljoner kronor för bidragsfusk, skriver Västerbottens-Kuriren.

Det var i våras fusket avslöjades av tidningen och nu har också Umeå kommuns och Studiefrämjandets egna undersökningar kommit fram till att uppgifterna stämmer om att en påstådd person har haft hand om 257 kurser – men att kurserna aldrig existerat, skriver VK.

– Jag har absolut aldrig varit med om någonting liknande, det är en extrem situation som har varit i Umeå och jag tror att väldigt många känner sig förda bakom ljuset, säger Britten Månsson Wallin, generalsekreterare i Folkbildningsrådet till VK. 

LÄS MER: Bankchef lurade till sig 11 miljoner

Polisen har inlett en förundersökning om bedrägeri och Folkbildningsrådet har beslutat att förbundet ska betala tillbaka omkring nio miljoner kronor i statsbidrag. Studieförbundet har bland annat tagit emot både kommunala och statliga bidrag för verksamhet som aldrig bedrivits

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott