Donerad bröstmjölk är livsavgörande för barn som föds för tidigt.
Donerad bröstmjölk är livsavgörande för barn som föds för tidigt.

Det få som känner till att det går att donera bröstmjölk. Inför sommaren har flera av landets neonatalavdelningar akut brist på donerad mjölk, rapporterar Dagens Nyheter.

– Inför sommaren är behovet akut. Donatorerna åker på semester och bröstmjölken är svår att få tag på, säger Carina Svensson på neonatalmottagningen i Lund till DN.

LÄS MER: Ny undersökning: Så påverkas vi av att få barn

Livsavgörande

De barn som föds för tidigt tillbringar ofta sin första tid på någon av landets neonatalavdelningar. Efter en förlossning kan det ta några dygn innan mamman kan producera tillräckligt med mjölk. För de barn som föds innan vecka 32 finns det dessutom inget alternativ. Donerad bröstmjölk är då livsavgörande.

– Det finns ingen bröstmjölksersättning anpassad för dessa barn, vilket innebär att vi är helt beroende av att få in donerad bröstmjölk, säger Carina Svensson till DN.

LÄS MER: Så slipper du åksjuka barn

Många reser bort

I Sverige får endast kvinnor vars barn är under tre månader donera mjölk. Detta eftersom den första mjölken är anpassad till för tidigt födda barn. Men det är inte mycket som behövs. Bara en till två milliliter kan räcka. Men under sommaren är det många som reser bort.

–Våra donatorer åker på semester och då är de inte lika intresserade av att pumpa, det blir bökigt att ha med sig all utrustning. Dessutom råder det sämre amningsstatistik generellt just nu, amning är en nedåtgående trend, vilket märks inte minst hos oss på mjölkbankerna, säger Carina Svensson till DN.

LÄS MER: Therese Alshammar: Så badar du säkert med ditt barn i sommar

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bröstmjölk