Det kan finnas många praktiska frågor inför valet. Metro hjälper till att besvara dem.
Det kan finnas många praktiska frågor inför valet. Metro hjälper till att besvara dem.

Var du sjuk på samhällskunskapslektionen eller har du aldrig röstat tidigare? Metro har den optimala guiden inför valåret.

Hur går ett svenskt val till?

Sverige har allmänna val var fjärde år. Då röstar vi till riksdagsvalet, i kommunvalen och i landstingsvalet. Alla har en röst var i varje val. I riksdagen finns 349 platser som fördelas efter valresultat. I röstlängden finns alla personer som har rösträtt med. Alla som finns i röstlängden får ett röstkort hemskickat.

Vem får rösta?

 Alla som har fyllt 18 år senast på valdagen, är svensk medborgare och någon gång varit folkbokförd i Sverige får rösta till riksdagen. Om du bor utomlands måste du dock förnya din plats i röstlängden var tionde år.

I kommun- och landstingsvalet ska du ha varit folkbokförd i Sverige i tre år före valdagen för att få rösta, men behöver inte vara svensk medborgare.

LÄS MER: Stor enkät med partiledarna: Det lovar vi dig inför valet

Hur röstar man om man befinner sig utomlands?

Då kan man antingen rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. Röstningen drar igång 24 dagar innan valdagen. Tänk på att du inte kan rösta på valdagen och på att kolla upp vad som gäller i just det landet där du befinner dig.

Du kan även brevrösta. Då ska rösten postas tidigast 45 dagar före valdagen och måste komma fram senast på valdagen. Du behöver även två vittnen som intygar att allt gått rätt till för att brevrösta. Brevrösten får inte postas i Sverige.

Hur går det till i vallokalen på valdagen?

Alla tillhör ett valdistrikt och det finns en vallokal i varje distrikt. Det står på ditt valkort var du ska rösta och hur öppettiderna ser ut. Oftast har vallokalen öppet 08.00-20.00.

Tre steg i röstningen:

  1. Vid ett bord vid ingången finns ett bord med valsedlar. Du kan ta valsedlar från flera partier så att ingen får reda på vilket parti du röstat på.
  2. Ställ dig bakom en valskärm. Därefter lägger du ner valsedlarna i de tre valkuvertet. Det ska bara ligga en valsedel i varje kuvert. Om du vill personrösta sätter du ett kryss framför kandidaten du väljer.
  3. Lämna kuverten till en röstmottagare. Då behöver du kunna visa vem du är, så glöm inte ditt id-kort.

Vilka partier kan man rösta på?

Du kan rösta på de partier vars valsedlar finns i vallokalerna. Men du kan även skriva partinamnen på en blank valsedel om valsedeln inte finns. Då räknas rösten om partiet anmält deltagande i valet. Du kan även skriva en kandidats namn plus partinamn om kandidaten anmält deltagande i valet. Om du lämnar in en helt tom valsedel ses den som ogiltig.

LÄS MER: Experterna: Det kommer riksdagsvalet 2018 handla om

Hur gick det för partierna som kom in i riksdagen förra valet?

Socialdemokraterna: 31,01 procent, 113 mandat
Moderaterna: 23,33 procent, 84 mandat
Sverigedemokraterna: 12,86 procent, 49 mandat
Miljöpartiet: 6,89 procent, 25 mandat (0)
Centerpartiet: 6,11 procent, 22 mandat
Vänsterpartiet: 5,72 procent, 21 mandat
Liberalerna: 5,42 procent,19 mandat
Kristdemokraterna: 4,57 procent, 16 mandat

Vad händer efter valet?

Då räknas alla röster två gånger. Redan på valnatten presenteras den preliminära mandatfördelningen mellan partierna. Vanligen sker det mellan klockan 22.00 och 23.00 på kvällen.

När valresultatet är klart ska talmannen, som leder och planerar arbetet i riksdagen, föreslå en ny statsminister. I riksdagen sker sedan en så kallad negativ omröstning. Personen blir vald om inte fler än hälften av riksdagsledamöterna röstar emot. Om statsministerkandidaten röstas ner måste talmannen försöka hitta en ny statsminister. Det har dock aldrig inträffat så här långt.

Hur länge har vi haft allmän rösträtt?

Den allmänna rösträtten för både män och kvinnor har nästan 100 år på nacken och infördes 1919. År 1921 röstades fem kvinnor in i riksdagen för första gången.

Valet i datum

10 april: Partierna måste ha anmält sina kandidater till länsstyrelserna. Partierna måste ha beställt namnvalsedlar hos länsstyrelsen.

30 april: Sista dagen för Valmyndigheten att besluta om antal fasta valkretsmandat för varje valkrets.

26 juli: Väljare utomlands kan börja brevrösta.

16 augusti: Väljare utomlands kan rösta via en utlandsmyndighet.

22 augusti: Förtidsröstningen startar i Sverige.

9 september: Valdagen.

10 september: Länsstyrelsernas börjar en slutlig sammanräkning.

12 september: Valnämnden påbörjar en preliminär rösträkning av förtidsröster som inte kunde granskas på valdagen.

19 september: Sista dagen att överklaga valet.

Källa: Valmyndigheten

LÄS MER: 13 röster: De kommer att styra landet efter valet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset