Se ut över Stockholm från ovan på någon av stadens terrasser.
Se ut över Stockholm från ovan på någon av stadens terrasser.

Trots att det kan vara svårt att tro just nu så är sommaren snart på ingång – och med den kommer även suget efter att förflytta aw:n och barhänget utomhus. Om du tillhör de som helst skålar på en terass med utsikt över staden guidar vi dig här till Stockholms 14 bästa utomhustakbarer.

City

TAK

Var? Brunkebergstorg 2-4, ingång bredvid HOBO Hotel
När? Mån-ons 15-00, tors-fre 15-01, lör 15-02
Varför? Petter Stordalens kanske mest omtalade svenska satsning slog upp dörrarna för två somrar sedan och har snabbt blivit ett vattenhål för törstiga och soldyrkande stockholmare. Under soliga eftermiddagar, och särskilt efter löning, ringlar sig kön lång, så kom gärna tidigt om du har möjlighet.

TAK

Stockholm under stjärnorna

Var? Brunkebergstorg 2-4, ingång genom TAK
När? Tis-ons 15-23, tors 15-00, fre-lör 15-01, sön 13-22.
Varför? Om TAK, med sin hyllade kökschef Frida Ronge, vänder sig till en något mognare målgrupp fångar SUS – Stockholm Under Stjärnorna – upp den yngre publiken. Här anordnas allt från gratis filmvisningar till loppmarknad, spelningar och barhäng, allt med en spektakulär utsikt.

Stockholm Under Stjärnorna

Capital på Scandic Continental

Var? Vasagatan 22
När? mån-tis 16-22, ons-tor 16-01, fre-lör 14-02, sön 14-00
Varför? Bara ett stenkast från Centralstationen hittar du denna terrass, långt ovan myllret av bussar, taxibilar och aggressiva Stockholmscyklister. Tack vare den stora inomhusbaren vågar du söka dig hit även om solen riskerar att bytas ut till regnmoln, eller om du bara vill släcka törsten i väntan på ditt (antagligen försenade) tåg.

Capital

Takpark by Urban Deli

Var? Sveavägen 44
När? mån-fre 15-23, lör-sön 11.30-23
Varför? Som en av Stockholms till ytan största takbarer har du faktiskt en ganska stor möjlighet att knipa en sittplats här, trots att samtliga 08:or (riktnumret, inte elvaåringarna) och turister verkar söka sig till platser som denna under soliga eftermiddagar.

Takpark by Urban Deli

The Nest Cocktail Lounge på Downtown Camper

Var? Brunkebergstorg 9
När? sön-tors 16-22, fre-lör 14-01 i baren inomhus. För den som inte är wellnessgäst på hotellet öppnar terrassen utomhus klockan 20.
Varför? Förr i tiden var Brunkebergstorg en vändplats för bussarna från förorterna; nu agerar den relativt lilla ytan hem för hela tre takbarer. The Nest kan alltså inte skryta med ett unikt läge, men däremot en slående utsikt, en pool (som du får bada i mot inträde) och Stockholms kanske mest unikt designade spa-avdelning i anslutning till baren. Dessutom uppmuntrar man ett minskat mobilanvändande, även om de otaliga Instagram-inläggen från platsen tyder på motsatsen.

The Nest

Rooftop Garden Bar på Clarion Sign

Var? Östra Järnvägsgatan 35
När? Varierande öppettider (”soliga fredagar och lördagar”, enligt hotellet)
Varför? Clarion Sign är kanske mest känt för sitt Selma City Spa, men efter att hotellet har genomgått en renovering slår man nu upp portarna till en ny Garden Bar intill spa-avdelningen.

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa takbarer

Vasastan

Arc Rooftop på Blique by Nobis

Var? Gävlegatan 18
När? tis-fre 16-00, lör 13-00
Varför? Medan City och Norrmalm är fullt av alternativ för att släcka törsten högt över takåsarna har Vasastan varit något bortglömt – fram till nu, vill säga. Högst upp på nyöppnade Blique by Nobis hittar vi Arc, med milsvid utsikt över bland annat det första av Norra Tornen, som både har en utomhusterrass och en restaurang med asiatiska influenser på översta våningen.

Arc

Östermalm

Le Hibou på Bank Hotel

Var? Arsenalgatan 6
När? Öppnar 17 maj.
Varför? Att kliva in på Bank Hotels sprillans nya takbar ska kännas som att kliva in i en parisisk våning, enligt Stureplansgruppens VD Vimal Kovac som ligger bakom satsningen. Med tanke på att du skymtar delar av Nybroviken och Strandvägen från terrassen finns den lyxiga känslan mycket riktigt där, liksom en ny typ av alkoholfri sprit som vi av uppenbara anledningar är tveksamma till kommer att bli en hit (varför inte bara beställa en klassisk mocktail eller alkoholfri drink?).

Le Hibou

Terassbaren på Scandic Anglais

Var? Humlegårdsgatan 23
När? 16-23/beroende på väder
Varför? Trots sin närhet till Stureplan och att hotellbaren på markplan är välbesökt är det många som har missat den här gömda lilla pärlan. Utsikten är något begränsad, men avsaknaden av vidsträckta vyer bidrar nästan ännu mer till känslan av att det här är en bar som inte alla känner till (det gör de inte heller).

Terrassbaren

Bar 606 på Berns

Var? Näckströmsgatan 8
När? När du bor som gäst på hotellet eller har abonnerat hela terrassen
Varför? Om terassen på Scandic Anglais är okänd för den stora massan så är Berns BAR 606 närmast en statshemlighet. Den lilla ytan och det undangömda läget bidrar till den intima känslan och här behöver du (tyvärr) antingen vara gäst på hotell Berns eller hyra hela terrassen.

LÄS MER: De bästa dagsfesterna i Stockholm, Göteborg och Malmö

Södermalm

Champagnebaren på Södra Teatern

Var? Mosebacke Torg 1-3
När? mån-tors från 17.00, fre-lör från 15.00 när den inte är abonnerad. Håll utkik på hemsidan.
Varför? Många har redan koll på Mosebacke Terrass, men har du tur är även Champagnebaren öppen så att du kan få en ännu bättre överblick över staden. Inne på Södra Teatern hittar du den på våning sju – och då ska du också komma ihåg att byggnaden i sig redan är högt belägen.

Champagnebaren

SailorBar på Scandic Sjöfartshotellet

Var? Katarinavägen 26
När? Maj till september
Varför? På Fjällgatan hittar du Stockholms kanske vackraste utsikt, och inte långt därifrån ligger sjömansinspirerade Sailor Bar. Trots temat kan även du som föredrar att ha fötterna på torra land vara lugn; här ser du ut över Djurgården och Stadsgårdskajen och är på tryggt avstånd från finlandsfärjorna som lägger till.

SailorBar

Och så en söder om söder …

Slakthustaket

Var? Slakthusgatan 6
När? Öppnar för säsongen 28 juni men kan tjuvstarta tidigare vid fint väder. Håll utkik på Facebook
Varför? Medan utrymmet på innerstadens takbarer är minst sagt begränsat behöver du bara åka i några minuter utanför tullarna för att slippa trängas. Det gamla Slakthusområdet har på senare tid fått en tydlig nöjesprofil, och på Slakthustaket huserar man över hela 600 kvadratmeter takterass. Utsikten är kanske inte lika spännande, men hänget ännu mer avslappnat. Här får du en flaska bubbel för 200 spänn och fest långt in på natten i regi av 420 Group.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset