Enligt det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk har uppgifter om 460 000 Voi-kunder legat öppet på internet.
Enligt det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk har uppgifter om 460 000 Voi-kunder legat öppet på internet.

Elsparkcykelföretaget Voi har snabbt växt till en jätte på marknaden. Men nu visar en granskning av tyska Bayerischer rundfunk att uppgifter om 460 000 Voi-kunder legat öppet på nätet. "Jag tycker absolut att det är allvarligt", säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder till SVT.

Elsparkcyklar har blivit ett allt vanligare inslag i den svenska stadsbilden, inte minst i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bakom utvecklingen ligger bland andra företaget Voi, som utöver närvaron i svenska storstäder även har etablerat sig på flera håll i Europa.

Men nu avslöjar det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk att det svenska företaget kanske har växt lite för snabbt.

LÄS MER: Varningen: Köpte du en elcykel eller en mopedklassad cykel

Kontaktuppgifter till kunder läckta

Enligt mediebolagets granskning har uppgifter om 460 000 Voi-kunder legat öppet på internet. Det ska bland annat röra sig om användarnamn, mejladresser och telefonnummer till företagets kunder.

Det ska med andra ord inte röra sig om några känsligare uppgifter som personnummer eller betalkortsuppgifter, men enligt it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder är det ändå ett stort misstag.

– Visst, det här är förhållandevis harmlösa uppgifter i någon mening, men jag tycker absolut det är allvarligt, säger hon till SVT.

”Rör sig om cirka 100 000 mejladresser”

Enligt Voi har man nu vidtagit åtgärder och uppgifterna går inte längre att komma åt. Företaget tillägger även att ingen aktör har kommit åt uppgifterna och att ärendet är anmält till Datainspektionen.

”Uppgifterna om att 460 000 användare skall ha läckt är felaktiga. Det rör sig om cirka 100 000 mejladresser och i vissa fall även personnamn och telefonnummer enligt våra efterforskningar. Det rör sig således inte om betalkortsuppgifter eller annan känslig data” skriver Caroline Hjelm, presschef på Voi, i ett mejl till SVT.

LÄS MER: Elcyklar ökar i popularitet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset