Att läsa en roman om en stad samtidigt som du befinner dig där kan ge en speciell känsla.
Att läsa en roman om en stad samtidigt som du befinner dig där kan ge en speciell känsla.

Riktig semesterledighet är att ostört kunna läsa en roman på en strand eller ett kafé. Ett tips är att välja en roman som utspelar sig på platsen du besöker för att fånga den rätta stämningen.

Barcelona


Foto: Alamy/Pressbild.

Läs: ”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafón
Utgivningsår: 2001
Handling: Året är 1945 och Daniel Sempere tas av sin far genom Barcelonas gränder till ”De bortglömda böckernas gravkammare” och hittar en bok av en författare som fallit i glömska. Han blir snart besatt av att ta reda på vad som hänt författaren. Första delen i en serien.
Stämning som boken fångar: Efterkrigstidens Barcelona med sitt labyrintiska gatunät framställs som en både romantisk och mystisk plats, och gör att man längtar efter att få jämföra platserna i boken med dagens stadsbild.

Berlin


Foto: TT/Pressbild.

Läs: ”Ensam i Berlin” av Hans Fallada
Utgivningsår: 1947
Handling: Boken baseras på en sann historia om makarna Otto och Elsie Hampel som lade ut handskrivna brevkort i trappuppgångar för att ta avstånd och mana till motstånd mot nazismen. De avrättades 1943 i Plötzenseefängelset i Berlin. En bok som har kallats för den bästa boken som någonsin skrivits om tyskarnas motstånd mot nazismen.
Stämning som boken förmedlar: Ett Berlin som präglas av ett brutalt förtryck, men där medkänsla och kärlek ändå överlever. En bra grund för ett nutida besök i staden i syfte att inte glömma dess förflutna.

Dublin


Foto: Alamy/Pressbild

Läs: ”Odysseus” av James Joyce
Utgivning: 1922
Handling: Den här tegelstenen på drygt 800-sidor är inte det mest lättillgängliga, och kanske inget som man enkelt slänger ner i handbagaget heller. Men det är trots allt den mest klassiska romanen som utspelar sig i den irländska huvudstaden. Handlingen är förlagd till den 16 juni 1904 och man får under en dag följa huvudpersonen Leopold Bloom. Boken är bland annat känd för sina särpräglade inre monologer.
Stämning som boken förmedlar: Här skildras Dublin som en liten stad där alla känner alla, men läsaren inte känner någon. Det är inte en klassisk skildring av ett historiskt Dublin. Staden ses genom människor som känner sig hemma i staden och därför inte ser den ordentligt längre.

Istanbul


Foto: TT/Pressbild.

Läs: ”Istanbul – Minnen av en stad” av Orhan Pamuk
Utgivningsår: 2003
Handling: Här väver författaren samman sin egen och sin hemstads historia. Hans familj förfaller, på samma sätt som Istanbul föll från sin plats som mittpunkt i det ottomanska väldet till en utkantsposition efter första världskriget.
Stämning som boken förmedlar: Gatuscenerna staplas på varandra med karaktäristiska bilder från staden. Här finns allt som är klassiskt i Istanbul, från Bosporen som delar staden mitt itu till ”hüzün”, den speciella melankoli som ligger som grundstämning i boken och även i staden. Det ligger en känsla av förlust över Orhan Pamuks poetiska skildring av sin hemstad.

London


Foto: TT/Pressbild.

Läs: ”En studie i rött” av sir Arthur Conan Doyle
Utgivningsår: 1887
Handling: Dr. Watson flyttar till London, letar efter någon att dela bostad med och träffar på detektiven Sherlock Holmes. Ett radarpar har skapats. Snart får de lösa sin första mordgåta tillsammans.
Stämning som boken förmedlar: Londonstämningen blir knappast mer tydlig än i böckerna om Sherlock Holmes. Här får man en fläkt av London under förra sekelskiftet. Det vimlar av dunkla gatlyktor, hästdroskor, springpojkar och hamngubbar. Romanerna har givetvis sin utgångspunkt på den kända adressen 221B Baker Street, Sherlock Holmes bostad.

New York


Foto: TT/Pressbild.

Läs: ”Räddaren i nöden” av J.D. Salinger
Utgivningsår: 1951
Handling: Holden Caulfield är 16 år och har precis blivit relegerad från skolan. Han ska möta upp sina föräldrar i New York, men istället dyker han rakt in i stadens liv och nattliv för att under några omtumlande dygn leva som vuxen.
Stämning som boken förmedlar: New York som en dekadent och romantisk plats. En plats att ge sig ut i och upptäcka, skildrad från en ung persons perspektiv.

Paris


Foto: TT/Pressbild.

Läs: ”En fest för livet” av Ernest Hemingway
Utgivningsår: 1964
Handling: Hemingways självbiografiska bok om åren i Paris under 20-talet. Här figurerar bland annat en rad anrika kaféer, restauranger och pubar såsom La Closerie des Lilas, Brasserie Lip och Les Deux Magots, som Hemingway brukade besöka och fortfarande finns kvar.
Stämning som boken fångar: Ett Paris fullt av skapande unga människor under 20-talet. En fattig tillvaro präglad av frihet och drömmar skildrad genom ett filter av nostalgi. Raderna som Hemingway själv skrev om åren i Paris gör att man vill  packa semesterväskan direkt: ”If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast.”

Rom


Foto: TT/Pressbild

Läs: ”Änglar och demoner” av Dan Brown
Utgivningsår: 2000
Handling: Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, får i uppdrag att analysera en mystisk symbol som bränts in i bröstet på en mördad fysiker. Snart inser Robert Langdon att ett forntida brödraskap har återuppstått – och att deras stora fiende är den katolska kyrkan. Han måste genast resa till Rom.
Stämning som boken förmedlar: Här finns övergivna katedraler, förseglade kryptor och farliga katakomber som ger en spännande introduktion till ”den eviga staden”, som Rom brukar kallas.

Sankt Petersburg


Foto: TT/Pressbild

Läs: ”Brott och straff” av Fjodor Dostojevskij
Utgivningsår: 1866
Handling: Den tidigare studenten Raskolnikov dödar en pantlånerska och hennes syster. Läsaren får därefter följa honom på hans febervandringar genom S:t Petersburg.
Stämning som boken förmedlar: Sankt Petersburg skildras genom Raskolnikovs perspektiv efter dubbelmordet. Boken ger en bild av S:t Petersburg i mitten av 1800-talet, med sin stora inflyttning och kaotiska ekonomiska utveckling. I stadens centrala delar utmärker sig stanken och hettan, och fattiga, alkoholister och prostituerade trängs med varandra.

Venedig


Foto: TT/Pressbild

Läs: ”Döden i Venedig” av Thomas Mann
Utgivning: 1912
Handling: Diktaren Gustav von Aschenbach åker på semester till Venedig. Han blir då förälskad i en 14-årig polsk pojke som bor på samma hotell som honom. Samtidigt är Venedig drabbat av pesten och boken blir en skildring av livets slutskede.
Stämning som boken förmedlar: Staden Venedig symboliserar både skönhet och fördärv i Thomas Manns verk. Venedig beskriv som en plats som alltid mottagit diktaren på ett strålande sätt, men när han anländer den här gången präglas den av ett blygrått regn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset