Om den biologiska mångfalden minskar kan de tama bina tvingas ta ett väldigt stort ansvar för att pollinera Sveriges växter.
Om den biologiska mångfalden minskar kan de tama bina tvingas ta ett väldigt stort ansvar för att pollinera Sveriges växter.

Bristen på vilda bin och andra pollinerande insekter har länge varit ett omtalat ämne i Sverige. Samtidigt kommer alarmerande uppgifter om en dramatisk minskning av insekter i Tyskland.

75 procent. Så mycket har insektsbeståndet minskat de senaste 30 åren i vissa delar av Tyskland, enligt en färsk studie från universitet i Nederländerna, Tyskland och Kanada.

– Det är ingen tvekan om att vi skulle få problem om vi får så stora påverkningar på det vilda beståndet av insekter som pollinerar. Vildhallon, blåbär, lingon, hela kedjan är beroende, säger Jonas Eriksson, förbundschef för Biodlarnas riksförbund.

Hur det ser ut i Sverige är inte känt, men det har länge varit tal om att det råder stor brist på vilda bin i landet. Enligt jordbruksverket är anledningen bland annat bristen på boplatser. Vilda bin bor helst i döda träd som nu snabbt försvinner från skogarna. Huruvida det faktiskt är bi-brist eller inte tycker dock Jonas Eriksson att man ska vara försiktig med att säga.

LÄS MER: Dålig honungsskörd väntas

– Vi har bra koll på våra tama bin, men deras vilda kamrater är svårare att hålla koll på. Man kan räkna älgar med helikopter, men det är insekter. Det är enormt svårt att räkna dem, säger han.

Sommaren för Sveriges biodlare har inte varit den bästa. Den segdragna kylan och bristen på värmeböljor har varit påtaglig. Samtidigt menar Jonas Eriksson att Sverige är ett stort land och det är stora lokala skillnader. Men en sak är tydlig: det svenska odlingslandskapet är inte optimalt för honungsproduktion.

–Att det har skett förändringar i jordbrukslandskapet är det ingen tvekan om. När rapsen blommar blir det ett otroligt stort drag på fälten. Men det är väldigt kort blomningssäsong. Bin och insekter vill ha Bullerbylandskap, med flera sorters blommor på fälten som har olika blomningstider.

LÄS MER: Många flyktingar är duktiga biodlare – det kan vara nyckeln till ett jobb

Och siffrorna från Tyskland anser han är minst sagt oroande. Han menar den biologiska mångfalden är i stort behov av vilda pollinerare.

– Vi biodlare täcker in hela landet men kan inte klara av pollineringen själva. Då måste de vilda insekterna finnas. Förmodligen är det här ganska allvarligt, säger Jonas Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om natur