Audrey Glover, chef för OSSE:s valobservatörer under det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.
Audrey Glover, chef för OSSE:s valobservatörer under det amerikanska presidentvalet. Arkivbild.

Den största valobservatörsstyrkan hittills i ett val i USA planeras av den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har slängt sig med påståenden om att det kommande valet skulle vara riggat och människorättsaktivister har uttryckt oro för att svarta amerikaner kan hindras att rösta.

– Det finns oro för möjligheterna att registrera sig för att rösta, hur väljare får identifiera sig och för elektronisk röstning, säger den brittiska advokaten och diplomaten Audrey Glover, chef för OSSE:s valobservatörsstyrka under det amerikanska valet.

Det är dock inte självklart att OSSE kan skicka valobservatörer till alla delar av USA. Under det förra presidentvalet hotade till exempel delstaten Texas med att åtala valobservatörerna, vilket OSSE då kallade "oacceptabelt".

Audrey Glover använder nu en mer försonlig ton.

– Om lagen säger att internationella observatörer inte är tillåtna så ska vi så klart inte försöka åka dit, säger hon.

Ett större hinder för OSSE:s planer på en stor observatörsstyrka kan vara självförvållat. Förhoppningen är att 100 långtidsobservatörer ska åka till USA den kommande veckan. Men hittills har OSSE-länderna bara bidragit med 26.

På själva valdagen kommer uppemot 400 valobservatörer att vara på plats.

– Vi ska göra vad vi kan med det vi har, säger Audrey Glover.

– Vi ska försöka täcka hela USA, i den utsträckning det är möjligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset