En gräsbrand i Göteborg 2013.
En gräsbrand i Göteborg 2013.

Sommarvärmen som dragit in över Sverige har ökat risken för skogsbränder, skriver SVT. "Det man måste tänka på är att bara en liten gnista kan antända," säger meterologen Åsa Rasmussen till SVT.

Den goda nyheten är att värmen ser ut att hålla i sig den närmsta tiden. Men den dåliga är att all sol har gjort att risken för mark- och skogsbränder ökat, skriver SVT.

På SMHI:s hemsida varnas det för skogs- eller gräsbrand över nästan hela landet.

LÄS MER: Så ska du agera vid en brand

– Det är ovanligt torrt för den här tiden på året. Alla lågtryck har gått norr om Sverige så det har kommit in massa varm luft istället. Och vi ser egentligen inte att torkan ska avta, det är inte mycket regn som väntar nu, säger SVT-meteorologen Åsa Rasmussen.

Redan nu har värmen lett till ett antal bränder runt om i landet. Störst risk för bränder är det just nu i delar av södra och mellersta Sverige. På grund av torkan råder det eldningsförbud i flera kommuner runt om i landet.

– Med så här fint väder är det förmodligen många som känner för att plocka fram grillen. Det man måste tänka på är att bara en liten gnista kan antända. Så ska man elda är det viktigt att ha med sig vatten så man snabbt kan släcka, säger Åsa Rasmussen till SVT.

LÄS MER: Här är reglerna som gäller vid grillning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset