Precis hemkommen från semestern? Då finns risken att vägglöss har följt med familjen. 
Precis hemkommen från semestern? Då finns risken att vägglöss har följt med familjen. 

Vägglusen ökar lavinartat i Sverige. Efter semestern har många fått med sig den objudna gästen hem. Men med några ganska enkla knep minskar du risken att drabbas rejält.

För några år sedan var vägglöss något ganska ovanligt i Sverige – i dag drabbas tiotusentals hem varje år. Den främsta orsaken till invasionen är att vi reser mer, och att ohyran då följer med hem i resväskan.

– Ofta är det lite lömskt när man får med sig vägglöss, till en början vet man kanske inte att man fått det, reaktioner på stickmärken kan komma senare och så. Men ofta kan vi när vi kallas in framåt september härleda det till någon typ av semesterresa, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex.

Stor okunskap

Det behöver inte vara något udda resmål eller sjaskigt hotell – vägglössen kan finnas överallt. Röda märken på kroppen samt blod eller spillning i sängen är tecken på att du drabbats.

Samtidigt är okunskapen om vägglöss fortfarande stor.

– Det finns förutfattade meningar om att det har med smuts att göra, det finns okunskap om hur vägglössen ser ut och okunskap om hur man ska bete sig när man kommer till ett temporärt boende som man inte vet något om, säger Håkan Kjellberg.

För att slippa få med dig vägglöss hem, ta en titt i och under sängen på hotellet. Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen och låt kläderna ligga kvar i väskan. När du kommer hem, kontrollera väskan noggrant och dammsug den. Tvätta gärna kläderna i 60 grader om det går.

Orsakar lidande

Även om vägglössen inte, såvitt känt, sprider sjukdomar kan de ändå orsaka stort lidande och besvär.

– Man kan drabbas av sömnsvårigheter och bli isolerad socialt. En del får också allvarligare reaktioner av sticken, säger Håkan Kjellberg.

För att bli av med vägglöss krävs professionell sanering. Vissa blir av med vägglössen direkt, medan andra behöver upp emot tio besök.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vägglöss