Fredagen den trettonde – dagen de flesta bävar inför. Men hur farligt är det egentligen att krossa speglar och spilla salt? Och hur känns det att stirra döden i vitögat? Metros modigaste medarbetare Soraya Hashim kastade sig rakt ut i en dramatisk kamp mot skrocken.

 

Krossa spegel
Att man skulle råka ut för sju års olycka om man tar sönder en spegel kan handla om att speglar var så dyra förr att man ville att folk skulle vara försiktiga. En annan föreställning är att spegeln skulle innehålla en bit av ens själ. Själ, schmäl säger jag – det var så satans tillfredställande! Önskar jag hade fått slå sönder tusen till.
Resultat: 5/5

Gå under stege
Stegen formar en trekant vilket symboliserar treenigheten som man bryter genom att gå igenom. Men de flesta undviker det nog eftersom det helt enkelt är dåligt säkerhetstänk att hålla på och åma sig under en stege. Men jag gillar att åma mig. Och stirra döden i vitögat.
Betyg: 3/5

Spilla salt
Slöseri!, vrålar ni. Ja, det är sant. Tanken om att det skulle vara otur att spilla salt har att göra med salt var dyrt förr. Det kanske det fortfarande är? Jag är helt fel person att fråga om det. Det enda jag vet här är att det var kul att känna sig rik och odödlig på samma gång. Samt att saltspillet tog så pass lång tid att man verkligen hann njuta av känslan att mucka med ödet.
Betyg: 4/5

Nycklar på bordet
Att det skulle vara otur att lägga nycklarna på bordet sägs både vara ett sätt att påminna om att hålla reda på sina nycklar – men det kan också ha varit en hemlig signal förr från prostituerade till kunder om att de var tillgängliga. Jag lägger ofta nycklarna på bordet eftersom jag är väldigt tuff och orädd, så det kändes ingenting.
Betyg: 1/5

Fälla upp paraply inomhus
“Oturen” här har nog att göra med den oerhörda klantrisken av att råka peta ut ögonen på folk när man fäller upp ett paraply i trånga utrymmen – vilket ju så klart vore trist. Jag petade inte ut ögon på någon vad jag vet, men jag kände mig väldigt i vägen. Så.. en vanlig dag på Metrokontoret kan man säga.
Betyg: 2/5

Gå på A-brunn
Föreställningen om att A-brunnar skulle betyda oturliga saker som börjar på A startade i Stockholm och Göteborg på 40-talet. På 90-talet fick brunnen ett uppsving genom filmen Fucking Åmål där karaktären Elin hoppar på en A-brunn och skriker “Abort! Arbetslös! Analsex!“. Min känsla liknade Elins: “Nej … Jag känner inget. Inget analsex.”
Betyg: 1/5

Text: Soraya Hashim
Skrockresearch: Åsa Larsson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skrock