Demonstranterna när de passerade Hornsgatan i Stockholm.
Demonstranterna när de passerade Hornsgatan i Stockholm.

Demonstrationer har hållits på olika håll i landet mot de hårdare svenska asylreglerna och på vissa håll deltog många i manifestationerna.

Ett 100-tal personer gick till fots från Tumba station mot Sergels torg i Stockholm – en sträcka på nära tre mil – där en demonstration hölls med ungefär 1 000 deltagare, enligt polisen.

Arrangören, ett nätverk kallat #vi står inte ut, vänder sig mot den skärpta asyllagen som togs i riksdagen i juni. Det kräver att Sverige börjar följa barnkonventionen, slutar tvinga asylsökande barn bevisa sin ålder, "stoppar inhumana tvångsavvisningar", "inför humana asyllagar" och "bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer". Särskilt kritiseras det nya återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan.

Nätverket uppger också att demonstrationer hölls på 14 andra orter i olika delar av landet under lördagen.

I Malmö gick täta människoled från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg, enligt Sydsvenskan.

I Umeå marscherade flera hundra personer, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Enligt polisen i Värmland deltog ett 40-tal personer i en manifestation på Stora torget i Karlstad. Också i Jönköping och Linköping har det enligt polisen hållits demonstrationer, men det är oklart hur många som deltog.

Demonstranterna började sin marsch klockan 08 i Tumba (punkt 1 på kartan) och gick till Sergelarkaden i Stockholm (punkt 2 på kartan).
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset