Kraven hörs till vardags, men mer högljutt så här i kristid. Tanken att varje problem ska lösas med mer gemensamma lösningar. Vänstern säger att folket måste ta makten över marknaden – för de blandar ihop folket och staten. Högern hävdar att det behövs ”mer Europa” – för de blandar ihop Europa med EU. 


Men vad händer när ”folket” och ”Europa” slår sig ned för att klura ut dessa ideala lösningar? En enda blick på de nu pågående toppmötena för att rädda Europas ekonomi borde omöjliggöra varje romantisering av denna påstådda inkarnation av allmänviljan. Man ska inte vara med när korv eller lagar tillverkas, som Bismarck konstaterade. 

Vid helgens Brysselmöten krockade alla stora egon på det mest småaktiga vis. Alla vill att alla andra ska betala. Mest ovänner är Frankrikes Nicolas Sarkozy och Tysklands Angela Merkel som båda vill se den andra iförd spenderbyxor.

Sarkozy sägs vara en charmör när de träffas, men så fort Merkel lämnar rummet förlöjligar han henne. Enligt tidningsuppgifter är Merkel rasande över att Sarkozy ska ha hånat henne för att hon tagit en andra tallrik ost trots att hon bantar. Vid en ceremoni i Frankfurt förra veckan kunde man höra dem skrika flera rum bort.

Merkel och Sarkozy är bara eniga om att de vill ge EU beskattningsrätt och mer kontroll över nationerna – och om att hitta en syndabock om allt går snett. Vid en presskonferens fick de frågan om de litade på att Berlusconi kunde göra vad som krävs för att Italien ska undvika konkurs. De två ledarna blev dödstysta, och så tittade de på varandra – och hånskrattade. Diplomater hävdar att Berlusconi å sin sida låtsades sova under mötet, för att slippa höra kritik. 

Jag vill inte sprida politikerförakt. Våra ledare är inte nödvändigtvis sämre, enklare eller ondare människor. Poängen är att de är vanliga människor av kött och blod, med vanliga människors intressen och kortsiktighet. Ropen på mer stat och mer Europa betyder att än mer makt koncentreras i dessa få händer. 

Det som gör det så tragikomiskt är att Europas ekonomi samtidigt håller på att krascha. Kejsar Nero var i alla fall sofistikerad nog att spela lyra medan Rom brann. Vår tids ledare leker förnedrings-TV medan kontinenten står i lågor. 

+ Kristina Alexandersons finurliga och rörande Star Wars-familjefoton: kral.se
 
Hur hamnade vi i ett läge där staten tvångsomhändertog en riksdags-ledamot för missbruksvård?
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset