Irakiska styrkor omkring 45 kilometer utanför Mosul på väg för att återta Mosul från Islamiska staten.
Irakiska styrkor omkring 45 kilometer utanför Mosul på väg för att återta Mosul från Islamiska staten.

Islamiska staten (IS) har laddat i två år inför den irakiska arméns försök att återta staden – nu finns risk för en svår och utdragen kamp med stora förluster på båda sidor, säger Robert Egnell, professor på Försvarshögskolan.

– Mosul är en stor stad med komplicerad bebyggelse. IS är svåra att komma åt eftersom de har haft två år på sig att förbereda försvaret och befästa staden, och det ryktas om ett tunnelsystem. En annan utmaning är att det finns över en miljon civila, vilket hindrar anfallarna från att jämna staden med marken, säger Robert Egnell, som forskar om internationella insatser i Mellanöstern.

Han tror att IS till slut kommer att drivas ut ur Mosul, antingen genom en snabb reträtt eller genom en utdragen kamp. Om IS väljer att bjuda motstånd kommer slagets längd att hänga på hur kraftigt våld som regeringen är beredd att använda sig av – civilbefolkningen har mer att vinna på att armén är sparsamma med flygbombningar och artilleribeskjutning, samtidigt som en mer försiktig strategi kan leda till större truppförluster.

– Hög hastighet är inte alltid bäst för civilbefolkningen. Kan man snarare skapa ett väldigt tryck inne i staden är det möjligt att det sker en intern revolt inifrån som stödjer den anfallande koalitionen, säger Robert Egnell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset