Nya framgångar för Feministiskt Initiativ kan rita om den politiska kartan i Stockholm. Partiet går mycket starkt i en ny opinionsmätning – och räknar med att ingå i en kommande rödgrön majoritet i Stadshuset.

Privat/TT

”Helt fantastiskt!” säger Isabella Pettersson, förstanamn på FI:s lista inför valet till fullmäktige, om de nya siffrorna.

FI:s succé i EU-valet följs nu av stora framgångar i den lokala politiken i Stockholm.

Enligt en mätning från Opinion Stockholm skulle partiet få hela 7,1 procent av väljarstödet om det vore kommunalval i Stockholms stad idag. Partiets frammarsch har kommit så snabbt att det inte finns några jämförelsetal – tidigare har FI:s väljare bakats in i kategorin ”annat parti”.

►FI klumpades ihop med nazister och brottslingar

Bland stockholmare under 30 år har FI idag starkare stöd än Socialdemokraterna. Bara Moderaterna och Miljöpartiet är större.

– FI har tillsammans med MP tagit kommandot över de unga väljarna. De är oerhört starka i den gruppen, säger Axel Lagerbielke, vd för Opinion Stockholm. 

►Därför är Schyman de rödgrönas skräck

Utöver FI är det bara MP som går framåt i mätningen, vilken bygger på svar från totalt 981 personer i Stockholms stad, varav 861 angav parti.

M och S tappar mark, medan förändringarna i övrigt är små sedan mätningen i maj.

Det rödgröna blocket har ett övertag över Alliansen med nästan fem procentenheter, och räknar man även in FI:s väljare är försprånget närmare tolv procentenheter.

►Statsvetare: SCB:s valundersökning fångar inte verkligheten

– Alliansen ska hålla ihop fyra partier, vilket gör att de har svårt att profilera sig. Det syns i opinionen. Samtidigt ser man att partierna i det rödgröna blocket väldigt tydligt differentierar sig i olika frågor, som MP till exempel när det gäller Bromma flygplats, vilket verkar löna sig, säger Axel Lagerbielke.

Fotnot: Mätningen utfördes under perioden 6-13 juni 2014. Resultatet bygger på svar från deltagare i Opinion Stockholms webbpanel och är viktat för ålder, kön, inkomst och politisk hemvist i förra valet.

FI kommer att stödja det rödgröna blocket

Om siffrorna från Opinion Stockholms junimätning står sig på valdagen tar FI plats i fullmäktige, och kan dessutom få en vågmästarroll.

– Helt fantastiskt!. Det är jättekul att vi nu börjar slå igenom även som ett kommunpolitiskt alternativ, säger Isabella Pettersson, förstanamn på FI:s lista inför valet till fullmäktige.

I Stadshuset vill partiet att verka för att föra in ett feministiskt perspektiv i kommunpolitiken och i kommunens verksamheter. Konkret kan det exempelvis innebära rätt till heltid för kommunanställda, minskade löneskillnader och att man slopar delade turer.

►Nästan bara kvinnor i FI:s partistyrelse

Enligt Isabella Pettersson råder ingen tvekan om vilket block partiet kommer att stödja om frågan ställs på sin spets. 

– De rödgröna. Därför att de har politiska förslag som bättre överensstämmer med våra, och en syn på jämlikhet som liknar vår.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014